В МОЗ придумали как бороться с курением в Украине

10.07.2019 12:39   -
Автор:
Електронні сигарети в Україні можуть прирівняти до звичайних, а з ринку зникнуть "важкі" тютюнові вироби. З дозуванням більше 1 міліграму нікотину і по 10 – смоли та вуглецю. Все це передбачено в новому проекті Закону МОЗу, що зараз винесений на розсуд громадськості.  
 
Під забороною тютюн для перорального застосування – так званий жувальний тютюн. Більше не буде сигарет із характерним запахом або смаком. Після прийняття законопроекту неможливо буде придбати “смачний” тютюн для самокруток чи сигарети. Йдеться про тютюн з характерним запахом або смаком
 
Домішок, ароматів, нікотину у фільтрі також не повинно бути, вважають автори проекту закону. Вперше на законодавчому рівні  заговорили і про електронні цигарки.  
 
Більше не працюватиме теза “ Це не шкідливе куріння, бо тютюн тут не згоряє ” або “ Це кафе дружнє до тих цигарок, що я курю ”. Згоряння тютюну, тління і нагрівання – це все відноситься до куріння тютюнових виробів. Курити в приміщенні заборонено. Так само заборонено рекламувати будь-які сигарети та тютюнові вироби незалежно від способу їх споживання.
 
Новації повинні торкнутися і самих сигаретних упаковок. Попередження про шкоду від паління має бути не менше 65% від загальної площі на традиційній пачці, електронних та контейнерах для заправки – не менше 30%. Наразі всі пропозиції МОЗу – на обговоренні. Автори вважають, що проект Закону має сприяти боротьбі з курінням в Україні.
 
Прийняття Закону створить передумови для забезпечення високого рівня захисту здоров'я людей, особливо молоді, а також для виконання зобов'язань України відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Запропоновані зміни сприятимуть скороченню поширеності куріння серед населення України.