В МОЗ предупреждают о возможно новой вспышке кори и дифтерии

30.07.2019 13:41   -
Автор:
Мінохорони здоров'я вчерговий раз піднімає питання вакцінації проти кору, адже інфекція не відсткпає. За оперативною статистикою протягом останнього тижня на кір захворіли 214 людей, з них половина це діти. Щоби убезпечити себе від грозного недугу, який може призвести до серйозних ускладнень, а також до інвалідності і навіть смерті, фахівці радять пройти вакцінацію. Пояснюють, що іншого специфічного лікування від кору немає. Тому діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.
 
Щороку кількість випадків захворювання зростає з початком навчального року, тому важливо захистити себе і зробити щеплення до вересня. Для надійного захисту усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Наявність щеплень за Календарем — обов’язкова вимога для відвідування дошкільних навчальних закладів і шкіл. Законність цієї вимоги підтвердив Верховний Суд України у Постанові. МОЗ України надає можливість безоплатно вакцинуватися і дітям, і дорослим: вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору скасовано. Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи). 
 
Також до вересня у МОЗ радять пройти щеплення проти дифтерії та правця, мовляв з початком навчального року, підвищується ризик зростання випадків інфекційних захворювань. В Україні навіть розпочали масштабну кампанію з вакцінації, тому що і проти цих недугів фіксується вкрай низький рівень охоплення щепленнями. 
 
Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України
 
Низький рівень вакцинації – одна з причин спалаху кору, який ми маємо зараз в Україні. Від літа 2017 року через ускладнення від кору померли 39 людей. А дифтерія – страшніша за кір. Бо смертність набагато вища: з тисячі хворих, за статистикою, помирає від 50 до 100 людей. Захищені ті, хто вакциновані. Закликаю кожного – підіть до сімейного лікаря, перевірте, коли ви востаннє вакцинувалися і за потреби – зробіть щеплення. Вакцини є. Вони якісні, безпечні та безоплатні. 
 
В областях, запевгнили у МОЗ зараз у наявності понад 2 мільйони доз вакцини для профілактики дифтерії та правця, а це більше ніж 100% від потреби.