В Министерстве образования решили судьбу стипендий. Кто и сколько получит в следующем году

30.11.2016 14:57   -
Автор:
Стипендії таки будуть. Проте, не у всіх, і навіть не у всіх, хто добре навчається. Тепер, за задумкою посадовців, гроші від держави отримуватимуть ті, хто займатимуть високі позиції в рейтингу, створеному кожним конкретним вишем. Першим критерієм формування такого рейтингу буде, звичайно, успішність у навчанні, саме вона на дев'яносто відсотків визначатиме позицію студента в рейтингу. Проте, ще десять відсотків, що залишаються – вже на розсуді самих вишів. 
 
Лілія Гриневич міністр освіти і науки України 
 
Это совершенно новый — рейтинговый подход к определению стипендий, которые будут получать студенты. А именно, каждый ВУЗ разработает свои критерии для составления рейтинга, которые будут утверждаться ученым советом университета с обязательным согласованием с органами студенческого самоуправления университета.
 
За такою рейтинговою системою, прогнозують владники, отримуватимуть стипендії сорок три відсотки від всіх українських студентів. Ще сім – отримуватимуть соціальну. Це будуть пільгові категорії студентів.
 
Лілія Гриневич міністр освіти і науки України 
 
Сейчас в проекте бюджета заложено 2,978 млрд грн на социальные стипендии и 2 млрд грн на академические стипендии. Мы же предлагаем, перебросить 1,7 млрд грн из социальных стипендий на академические, что позволит не только полностью профинансировать возросшие социальные стипендии, а и обеспечить выплату увеличенных стипендий почти для половины студентов.
 
Збільшать розмір стипендії в дві тисячі сімнадцятому році більш ніж на тридцять відсотків – мінмальна виплата для студента виша третього – четвертого рівня акредитації складатиме тисячу сто гривень. Кращі учні отримуватимуть тисячу шістсот – більш ніж на сімдесят відсотків більше, ніж зараз. У вишах першого-другого рівнів мінімальна стипендія складатиме вісімсот тридцять гривень, а у  ПТУ – чотириста п'ятнадцять. Суттєво, більш ніж на сто відсотків, урядовці планують збільшити стипендії і для студентів, які навчаються на складних спеціальностях – для майбутніх педагогів, математиків, інженерів та природознавців.