В Министерстве энергетики и защиты окружающей среды Украины прокомментировали ситуацию с воздухом

23.10.2019 15:07   -
Автор:
У Міністерстві енергетики та захисту довкілля прокоментували ситуацію із димом у повітрі в деяких регіонах України. За результатами спостережень фахівців, наголошують у відомстві, концентрація оксиду вуглецю протягом останніх днів залишались у своїх звичних параметрах. Вміст речовини у повітрі з 15 по 21 жовтня за середньодобової граничної допустимої концентрації в 5 мг на метр кубічний в Харкові становить від 0,3 до 0,8 мг. 
 
Осінні погодні умови, такі як, тумани, наявність приземних інверсій – коли при землі утворюється затримуючий шар повітря – можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин. Але за даними спостережень на мережі моніторингу гідрометслужби в останні дні високих рівнів забруднення оксидом вуглецю не зафіксовано. 
 
До того ж, додають у міністерстві, спостереження за станом атмосферного повітря здійснюється Державною гідрометеорологічною службою України в двох режимах. В повному – відбір проб здійснюється 4 рази на добу 6 днів на тиждень та не повному -  коли відбір проб роблять 2 рази на добу. 
 
Олексій Оржель міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України 
 
Ми розуміємо занепокоєння населення України, але хочу запевнити – перевищення концентрації забруднюючих речовин у повітрі немає! Всі показники в межах норми. Мінекоенерго буде працювати над покращенням якості моніторингу стану повітря в Україні та швидкістю інформування населення у випадку критичних ситуацій. На даний момент найбільша проблема у застарілості обладнання та відсутності фінансування сектору протягом всіх минулих років. Ми плануємо створити онлайн систему моніторингу та вчасно реагувати на подібні ситуації. 
 
Як раніше повідомлялось, за останній тиждень, над Україною зафіксовано підвищений рівень чадного газу в повітрі. Про це свідчать дані відомого моніторингового ресурсу. Проблеми спостерігаються в центральній і східній Україні – Харків, Дніпро, Кривий Ріг та Київ позначені чорними плямами, що означає підвищений рівень отруйної речовини. Причина цього, зазначають харківські екологи, заборонене заняття українців – масове спалювання сухого листя. За яке, до речі, передбачається покарання у вигляді штрафів, що сягають до півтори тисячі гривень.