В Минфине назвали условия высокого роста экономики

19.02.2019 12:59   -
Автор:
За останні чотири роки статистика показує певний ріст економіки України. За словами міністра фінансів Оксани Маркарової після падіння 2014 року економічна ситуація стабілізувалася і повернулася до режиму постійного зростання. Але зауважує голова Мінфіну, якщо її ріст буде продовжуватись такими ж темпами, що і зараз, то наздожене Польщу  щонайменше через 50 років. Оксана Маркарова наголошує, це дуже довгий термін та у Мінфіну є певний алгоритм дій, як його скоротити.
 
Оксана Маркарова міністр фінансів України
 
Перше – це інвестиції. Тобто, якщо зараз ми залучаємо в різні роки  1,5 мільярда, 2 мільярди, 3 мільярди, 2,4 мільярда в минулому році, то цього взагалі не достатньо для країни і для такої економіки, як наша. Це, можна сказати, зовсім непомітно. Ці інвестиції повинні бути плюс 10 мільярдів. Для цього нам треба ефективно проводити приватизацію.
 
Другою умовою міністр фінансів вважає необхідність ухвалення парламентом закону про концесії, який на думку Оксани Маркарової повинен допомогти впровадити всі інструменти, які використовуються європейськими партнерами та іншими країнами для того, щоб залучати інвестиції в публічний сектор.
 
Оксана Маркарова міністр фінансів України
 
І третє – це бізнес-клімат. Безумовно, дерегулювання, яким займається Кабмін останні три роки, вже дає свої плоди. Ми просунулися дуже сильно в індексі ведення бізнесу. Тобто ми піднялися з 140-го місця до 71-го.
 
Наразі, наголошує Оксана Маркарова, головна задача уряду стабілізувати макроекономічну ситуацію в Україні.  Натомість свої "рецепти", як пришвидшити ріст економіки в країні, наводять у відповідному дослідженні і спеціалісти Світового банку. 
 
Україні необхідно продовжувати побудову ефективної системи боротьби з корупцією задля досягнення верховенства права, а також пришвидшити приватизацію, сприяти скороченню частки непрацюючих кредитів та забезпечувати макроекономічну стабільність. Україні також потрібна ефективна та конкурентноспроможна система логістики, що сприятиме збільшенню експорту та інтеграції країни в глобальну економіку.