В марте зарплаты выросли, но в мае их могут задерживать – Госстат

04.05.2020 13:06   -
Автор:
Середня зарплата у Україні у березні зросла на 599 гривень та сягнула 11446 гривень. Про це свідчать дані Державної служби статистики. Найвищі заробітки у Донецькій області, а найнижчі – у Чернівецькій. У регіонах, що не потрапили в рейтинг, зарплати знаходяться в межах 8900-10700 грн. В Українському аналітичному центрі вважають, що в березні середня зарплата зросла тому, що в цьому місяці зазвичай виплачуються квартальні премії. 
 
Зростання зарплат більш арифметичне, ніж реальне, адже Держстатистики рахує середню зарплату за затвердженою методикою, ділить фонд зарплати по країні на кількість штатних працівників. За січень і лютий ці цифри були практично однаковими. Працюючих – близько 7,5 млн осіб, майже половина від загальної кількості працездатних в країні. За березень дані опублікують пізніше. Не виключено, що в зв'язку з тимчасовим закриттям багатьох фірм – в сфері сервісу, торгівлі тощо – у нас і фонд зарплати за березень виявиться менше, і працюючих менше. Але середня зарплата після поділу арифметично вже вийшла більша.
 
Але з'явилися галузі, де заробітки за березень впали в порівнянні з лютим. Це сфери, яких торкнувся карантин: ресторанний і готельний бізнес. Там виплати зменшилися майже на 24%. У більшості інших галузей зарплати зросли за березень на 3-8%. Держстатистики стверджує, що реальна зарплата в Україні втричі вища за мінімальну. Але при цьому у травні виплати можуть призупинити. Це пов'язано з тим, що деякі фірми мають борги перед працівниками, і суми цих боргів зростають у зв'язку з карантином, зазначають у Держстаті. Саме тому українцям доводиться жити на ті гроші, які вдалося заощадити.