В Красноградському лісницві висадка ялин

02.11.2012 16:35   -
Автор:

В Красноградському лісницві висадка ялин. Це одне з місць де на світ з"яляються головні гості новорічних свят.

Ігор Бескровний кореспондент

-Висаджують сосни ось такими маленькими, приблизно 20 см заввишки. В лісгоспі кажуть, через 6 років ці маленкі сіянці перетворятся на справжніх лісових красунь.

Ялини висаджують двічі на рік. Роблять це лісники удвох, так зручніше. Потім за саджанцями – ретельний догляд: полив, удобрення. Лишень за цей рік на Слобожанщині висіяно в грунт 8 мільйонів дерев. Річний план навіть перевиконано на сім відсотків. Новорічні красуні напередодні свят під пильною увагою лісників. Щодня проводяться рейди та виявляють браконьєрів. Простим відпочивальникам лісники пропонують спеціальні місця відпочинку із альтанками на безоплатній основі. Не зважаючи на це люди часто густо відпочивають де їм заманеться, засмічуючи ліси. Попався на гарячому – загрожує штраф.

Леонід Герасімов  директор ДП "Красноградське лісництво"

-Ми в цьому році провели за 9  місяці 341  рейд, при проводженні цих рейдів складено 50 протоколів із них по 73 статті засмічення лісу складено  20 протоколів. Раніше штраф був 17 гривень і вони вже доходять до 200 гривень.

Лісничі наполегливо прохають: не порушувати закон. Ялинку дешевше придбати, ніж бути спійманим за браконьєрством. Щоб виростити одне дерево витрачається багато сил. Насіння слід зібрати вручну, виростити розсаду і лише потім висадити в грунт.

Сергій Мусієнко начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства

-Ми знаходимось біля сосни звичайної, яка є корінною мешканкою нашої зони і її ореал є ореал де ми знаходимось і ці умови для неї є оптимальними. Вона характеризуеться невиликою хвоєює стержневою коренною системою, яка може зростати на бідних почвах. 

Напередодні нового року у лісницві готуватимуть дерева для майбутнього продажу. Їх, як і торік планують чіпувати.Це дасть можливість усю деревину, яка реалізується будь-яким споживачам, взяти під контроль і визначити в будь-якому куточку нашої держави і за її межами, з якого лісництва, якого лісгоспу відпущена ця деревина. Електронну систему контролю в державі розробили кілька років тому. Але застосовувати її почали лише торік. Тож і цього року  електронні бирки повинні з`явитися в більшості лісових господарств України.

Ігор Бескровний кореспондент

А ось ці ялинки вже у грудні будуть дарувати новорічний настій харків"янам. Цьогоріч лісники Слобожанщіни лісники планують зрубати 50 тисяч дерев.

Ігор Бескровний, Евген Карпенко Харьковские Известия