В Харкові закордонні криміналісти збирають докази воєнних злочинів для Міжнародного трибуналу (відео)

03.09.2022 21:09   -

Суботній ранок у колектива однієї із шкіл Новобаварського району та місцевих небайдужих мешканців розпочався з прибирання наслідків нічного вибуху. Поруч з освітнім закладом в землю влучила ворожа ракета.

ІРИНА ЖИТЕЛЬКА НОВОБАВАРСЬКОГО РАЙОНУ
Я ще навіть не заснула. Мабуть десь близько години ночі був страшний вибух. Мені здалось, що біля дому десь. Такої сили був вибух – страшний. Не тільки один, кілька було вибухів. Зрозуміло було, що або школа, або десь по будинку хирякнуло. Ну дуже було голосно. Стіни вібрували, все тремтіло, як це передати. Страшне було. Зрозуміло як тільки взнала , що тут прилетіло відразу пішли з подругою допомагати. Тому, що харків’яни по іншому не можуть. Нас не здолати ніколи. Ми відразу прибіжимо і будемо прибирати. Все відбудуємо. І Харків буде ще кращим, ніж був.

ОЛЕНА МАТИ УЧНЯ ПОСТРАЖДАЛОЇ ШКОЛИ
Я можу сказати за себе. Це моя Батьківщина. Моє місто дуже красиве, таке гарне і чудове. Воно повинно таким бути. А не стояти в руїнах. Тому ми будемо робити все, що можемо. Можемо ми не багато, але ми будемо це робити.

Згідно інформації від силовиків по району влучила ракета типу «С-300». Вибух був такої сили, що у навчальному закладі пообвалювалась стеля та повилітали шибки.

СВІТЛАНА КОЛМИКОВА ДИРЕКТОР ШКОЛИ
Наша школа одна із найстаріших у місті Харкові. І на жаль, зазнала руйнування саме та її частина, що найстаріша. Школа з 1886 року. Це основна її часина. Добудована вона була в 1968 році. Тобто вона добудована. Вибито 28 вікон. Вхідні двері. Зруйновано 2 класні кімнати. В одній з них ви знахдитесь.

Постраждав і музей школи. Частину рідкісних експонатів через війну колектив зміг все ж евакуювати. Вивезти і сховати. Щоправда, встигли не все.

СВІТЛАНА КОЛМИКОВА ДИРЕКТОР ШКОЛИ
У зв’язку із прильотом ми зазнали втрати – це у нас була рідкісна така старовинна кринка, подарована місцевим мешканцем на початку ХХ століття. Вона дуже рідкісна була. Чому ми її, власне, не сховали, бо в ній знаходився дідух. Ми його зберегли як оберіг нашої будівлі. Але все можна відновити, а цю кринку можна склеїти. І звісно ми її реставруємо. Незважаючи на все. І вона буде уособленням нашої цілісності.

Неподалік, на місті прильоту місцеві житлі оглядають величезну вирву, що утворилася від влучання російської ракети. А міжнародні криміналісти збирають докази військових злочинів, щоб надати їх до міжнародного суду. Місцеві ж, кажуть, хочуть справедливості відносно тих, хто скеровує на Харків смертоносні ракети, що нищать все на своєму шляху.

Большой привет хочу им передать. Хочу пожелать такого же. І ночами не спать, и волноваться. И волноваться за судьбы своих детей.

ПЕТРО ПОЙМАН ПРЕДСТАВНИК ГО « ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР «МАЙДАН МОНІТОРИНГ»
Мы фиксуем как раз военные преступления. Выезжаем на место, где это происходило, разговариваем со свидетелями, собираем информацию и собираем то, что нужно будет для Трибунала. Потому, что на самом деле работа местной прокуратуры – самая важная – они приезжают первые: полиция, прокуратура, СБУ. Но мониторинг – это немножко другое – это для зарубежья, чтобы зарубежье понимали. Мы включаемся в чешское телевиденье, например – объясняем, что происходит, потому, что надо объяснять людям, что тут происходит. Не все это понимают. Не все понимают потому, что видят что-то в новостях, вот такие картинки, как ракеты С-300 падают там, где живут люди, для некоторых из нах – некоторых чехов, сложно поверить. Психология не принимает этого как реальность. Поэтому, если чехи сами приезжают или зарубежные мониторинговые миссии фиксируют, фотографируют, это важно. Потому, что это помогает понять людям, какая ситуация на самом деле.

Міжнародні криміналісти працюють не перший день у Харкові. Всі докази військових злочинів будуть передані до міжнародних інституцій. Так, щоб всі, причетні до того, що коїть росія з українським народом та містами, понесли справедливе покарання.