В январе харьковчане стали чаще обращаться за загранпаспортами

15.01.2020 14:48   -
Автор:
З 1 березня цього року українці зможуть виїхати до Російської Федерації лише за закордонним паспортом. Відповідну постанову прийняв Кабінет Міністрів України. 
 
Вікторія Китайгородська директор Департаменту адміністративних послуг і споживчого ринку
 
Ці зміни були внесені для того, щоб уникнути випадків використання підробок документів: паспорта громадянина України у формі книжечки або свідоцтва про народження у зв'язку з достатньо низьким ступенем їх захисту. 
 
У зв'язку з цими змінами, з початку 2020 року громадяни стали частіше звертатися за оформленням закордонних біометричних паспортів, повідомили у профільному департаменті міськради. Попит на цю послугу збільшився ще й тому, що до ЦНАПів можуть звернутися не лише мешканці Харкова, а й жителі сусідніх міст, внутрішньо-переміщені особи з Донецької та Луганської областей та мешканці окупованих територій. Зовсім не обов'язково, наголошує Вікторія Китайгородська, замовляти документи за місцем реєстрації, це можна зробити у будь-якому з Центрів надання адміністративних послуг.
 
Вікторія Китайгородська директор Департаменту адміністративних послуг і споживчого ринку
 
Такий попит збільшився майже вдвічі. Але попри це, заявники можуть отримати цю послугу у Центрах надання адміністративних послуг міста Харкова, оскільки ще у 2017 році за рахунок коштів міського бюджету було придбано 30 робочих станцій, які встановлені у 9 районах міста у Центрах надання адміністративних послуг. 
 
Додає зручності і пришвидшує процес отримання паспортів і те, що замовити документи громадяни можуть, зареєструвавшись в електронній черзі онлайн та обрати Центр, дату та час його відвідування. 
 
Вікторія Китайгородська директор Департаменту адміністративних послуг і споживчого ринку
 
Для того, щоб отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон необхідно подавати такі документи, як паспорт громадянина України, свідоцтво про народження, якщо це дитина віком до 14 років, квитанція про сплату адміністративного збору а також, якщо раніше був оформлений, закордонний паспорт.
 
Протягом 2019 року до Харківських ЦНАПів звернулися за послугами більше 60 тисяч громадян. І це майже на 15% більше, ніж у 2018. Та, незважаючи на такий попит, Центри працюють без затримок та видають документи вчасно.