В Изюмском районе разгорелся земельный скандал

02.10.2012 19:51   -
Автор:

Зала будинку культури селища Левківка повна. Фермери, пенсіонери, багатодітні матусі з Ізюмського та частини Близнюківського районів. Усіх їх зібрала тут одна проблема – орендарі-місцеве сільгоспідприємство не повністю розраховується з ними за паї. І вартість за основу беруть стару – трохи більше трьохсот гривень. Хоча наразі держава збільшила вартість оренди за один гектар удвічі.

Раїса Пилипова  

-Люди в нищету превратились, за паи ничего не получают, они с нами не рассчитываются. Они взяли трактора распахали все земли, коровам нашим даже ходить негде.

У відповідь від горе-хозяїв чують одне й те ж – гроші будуть пізніше.

Сергій Глобенко керівник підприємства

-До Нового года у нас есть ещё время, чтоб данный коэффициент применить, и данный коэффициент был выплачен всем гражданам.

І це незважаючи на указ Президента та обладміністрації про стовідсоткові розрахунки із пайщиками до десятого жовтня. А ще за своєї діяльності підприємство скоротило кількість робочих місць та рівень зарплатні.

Сергій Вдовенко фермер селища Самойлівка Близнюківського району

-У людей просто отбирают, тупо без никаких договоров землю, пытаются перепродать, всякие уловки придумывают для того, чтобы эту землю забрать 3,5 тыс гектар земли, работает 20 человек, раньше работало 600 человек, а сейчас 20 , понимаете какие цифры, и зарпалата конечно, здесь есть люди, которые работали у него, теперь он их уволил, они получали официально 1000, а остальное в конверте.

Така махінація – прямий уход від податків, констатує прокурор області. І їх за час хазяювання не дійшло до бюджета района та області чимало. Висить і борг перед пенсійним фондом – понад шістнадцять тисяч гривень. Також ці бізнесмени не беруть участі в благоустрої селищ, незважаючи на те, що користуються землею громади.

Любов Уткіна

-У нас ничего здесь нет, на одной детской площадки, ни какого-то детского садики, нету ничего.

Сільгоспники пояснюють, мовляв коштів не вистачає. Врожайність замала – дев"ять-п"ятнадцять центнерів з гектара. Це чи не найменша в усій області. Задля розв"язання цієї ситуації у кожному населенному пункті Ізюмського та частини Близнюківського районів, де працює це підприємство будуть створені робочі групи, запевнив людей губернатор  Михайло Добкін. У них увійдуть юристи, працівники прокуратури, сільгоспники, представники громади.  Вони і проведуть ряд перевірок.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Те арендаторы, которые неэффективно используют землю будут лишены такой возможности. Я думаю тех, кто будет обрабатывать эти земли мы с помощью громады подберём, договора я уже дал сегодня задачу скорее всего будут расторгнуты, пайщики получат назад паи  и смогут заключить договор с теми, кто не будет их унижать, оскорблять и обманывать .

Наразі ж на весь врожай сільгосппідприємства накладуть арешт.

Геннадій Тюрін прокурор Харківської області

-До начала декабря мы проведем соответствующие проверки, примем меры реагирования и все права граждан будут защищены и восстановлены.

Не менше слідкують в облісті і за іншими сільгоспідприємствами.  Щоб ті вчасно та у повному обсязі розраховувалися з пайщиками, наголосив губернатор Харківщини. Аби до десятого жовтня з усіма господарями земельних наділів розплатилися і за новою вартістю – понад шістсот гривень за гектар.

Анастасія Полякова, Євген Карпенко, Харьковские Известия