В Харьковском зоопарке пополнение – среднеазиатские черепашата

12.12.2019 14:46   -
Автор:
Свою назву вона отримала через ареал проживання. Так вона зустрічається по всій Середній Азії, в південних районах Казахстану, в Північно-Східному Ірані, Афганістані, в північно-західних районах Індії та Пакистану. Все це про середньоазіатську сухопутну черепаху. Два її дитинча народилися в Харківському зоопарку. Кладку з двох яєць мати-черепаха відклала ще влітку. Яйця помістили в інкубатор, де підтримувалися оптимальна вологість та температурний режім від 26 до 28 °с плюсом. І малюки не змусили на себе довго чекати.
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
У сотрудников зоопарка это не первый опыт успешного инкубирования яиц среднеазиатской черепахи. Но в этом вопросе не все так просто. Дело в том, что спариваются черепахи весь год, но отложенные яйца далеко не всегда бывают оплодотворенными. Родились малыши с весом в 10 грамм каждый и длиной карапакса 3 см. И хотя черепахи растут медленно, сейчас в двухмесячном возрасте, малыши уже выросли в два раза.
 
Стать черепашат, цих червонокнижних тварин, поки ще складно визначити, додає Жанна Сивуха. Статевозрілими вони стануть ближчими до 10 років. А от середня тривалість життя середньоазійських сухопутних черепах сягає до 30 років. Маленькі черепашата дуже актівні, кажуть їхні доглядачі, і чого не відняти у них, так це гарного апетиту. У раціон малюків входять різні овочі, фрукти та крейда у якості мінеральної підгодівлі.
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
Поскольку у этих рептилий нет материнского инстинкта, и взрослые особи могут принести вред детенышам, малюток отделили. Отдельно они будут содержаться не один год, примерно до того времени, когда длина их карапакса достигнет 10 см.