В Харьковском ботаническом саду цветут гиацинты, примула и сцилла

09.04.2019 13:01   -
Автор:
Рожеві, білі, сині, червоні, жовті і темно-чорнильно сині. У Харківському ботанічному саду розцвіли гіацинти. Цілі галявини. Кожна, немов окрема філія вишуканого парфумерного бутіка, що заполонили своєрідні покупці, збирачі пилку. Над кожною з рослин гудуть з десяток бджіл та джмелів.
 
Наталя Альохіна старший науковий співробітник Харківського ботанічного саду
 
В коллекции ботанического сада насчитывается около 100 сортов. Видов у нас нет, это гибриды все. Цветут они в начале апреля. Околоцветник у них простой – махровый и полумахровый. Цветки разнообразной окраски. У них очень сильный запах и поэтому выращивать нужно только на участках где-то, ни в коем случае не дома. Это опасно, может даже быть аллергия от них. Нарциссы только начинают цвести. У нас более 120 сортов, есть 3 вида. Но это только начало цветения. 
 
Також радують око вже і інші рослини, додає Наталя Альохіна. Після масового цвітіння крокусів та ірідодіктіумів розквітли дрібно цибулинні – Хіонодокси. Рослинні мешканці земель Малої Азії та острова Крит. Майорять в променях сонця своїми суцвіттями Пушкінії, ((00046)) що добре себе почувають не тільки на посушливих кам'янистих схилах Кавказу, але і вкоренилися на харківській землі. Поруч красуються Сцилли Сіберіка, простими словами проліска. Не менш красиво квітнуть Примули. І ось ці тендітні світло-зелені Фрітіллярії або Рябчики. Наздогоняють їх тюльпани. Жовті, ніжно рожеві та вогненно-помаранчеві.
 
Наталя Альохіна старший науковий співробітник Харківського ботанічного саду
 
Начинают цвести видовые – Неустроевой, Туркестанский. И сейчас зацветают группы Кауфмана, его сорта. Но это только начало. Раннее цветение. Но я хочу сказать , что группа Кауфмана это классификация тюльпанов. И классификация состоит из 15 групп. Вот одна из групп, это Кауфмана и они сейчас цветут. Тюльпанов – 330 сортов. 45 до 50 видов. 
 
У всій красі ця кількість тюльпанів предстане зовсім скоро, зазначає Наталя Альохіна. Квітам аби розкритися потрібно близько 10 днів теплої та сонячної погоди. Ось тоді тут і буде справжній квітковий бал.