В харьковском банке “Базис”- временная государственная администрация

03.05.2012 18:12   -
Автор:

Банк Базис не вперше має фінансові проблеми. Два роки тому клієнти цієї фінансової установи вже виходили під стіни її головного офісу з плакатами, вимагаючи повернути вклади.

У дві тисячі одинадцятому банк Базіс закінчив фінансовий рік зі збитком у п’ятдесят шість мільйонів гривень. Наразі не тільки юридичні, а і фізичні клієнти не можуть отримати вклади ані через банкомати, ані через касу. Виплачуються тільки зарплати, пенсії та стипендії, але не у повному обсязі. Кошти видаватимуть тільки по тисячі гривень. Екс-губернатор Харківщині та співвласник банку Арсен Аваков, який переховується від українського правосуддя в Італії, коментує ситуацію так.

Арсен Аваков,  співвласник банку «Базис»:

-Весной прошлого года я вышел из состава совета банка и передал и акции, и управление банком другим лицам. Так  что формально я уже год не имею к банку "Базис" никакого отношения

Михайло,  харків’янин:

-Как это не причем. Они ж когда людей заманивали – причем. Правильно?. Вот пусть и отвечают

Микола, харків’янин:

-Вони займаються своїм бізнесом, вони повинні свої обов’язки виконувати.

Олександр,  харків’янин:

-Я считаю, что они просто занимаются какими-то махинациями, потому что как это у банка нет денег. Банк это посредник. Он берет деньги у вас, отдает мне, а проценты оставляет себе

Микола , харків’янин:

-У них главное получить прибыль, неважно как, не обязательно производством, а чаще всего путем обмана людей простых

Компанія "Інвестор-Фонд" до якої передав в управління свої активи Арсен Аваков  володіє сімдесят трьома відсотками акцій банку «Базис». Головні офіси і банку, і фонду знаходяться в одному будинку, де розташовані і всі інші компанії, що входять у сферу бізнес інтересів Арсена Авакова.

Експерти пояснюють ФОРМАЛЬНО екс-губернатор дійсно не має відношення до банку Базис. А неформально – володіє банком, хоча і через іншу компанію. Щоб виправити стан справ у банку Базис, та захистити українців, які довірили власні кошти Авакову і компанії, Нацбанк ввів у банку тимчасову державну адміністрацію.

Якщо аудиторська перевірка доведе, що грошових активів банку недостатньо для виплатити фінансових зобов’язань перед  вкладникам, цю фінансову установу можуть об’явити банкрутом і погашення боргів буде здійснюватися за рахунок розпродажу майна.

Андрій Соловйов, Сергій Перець, Харьковские Известия.