В Харьковской области снижается уровень заболеваемости туберкулезом. Медики разработали стратегию “Конец туберкулеза”

26.03.2018 14:38   -
Автор:
За результатами роботи минулого року Харківщина входить до п’ятірки областей з низьким рівненем захворюваності на туберкульоз. Наразі 52 випадки – на сто тисяч населення. За 2017 – зареестровано 1118 осіб з туберкульозом. На диспансерному обліку зараз знаходяться більше півтори тисячі хворобих. Серед них є группа людей, у яких розвинувся туберкульоз стійкий до протитуберкульозних препаратів.
 
Ірина Калмикова головний позаштатний спеціаліст з фтизіатрії, головний лікар Харківського протитуберкульозного диспансеру №1
 
Эту группу людей лечить очень сложно, и долго и затратно. Поэтому это вот первая проблема, это то, что в структуре заболеваемости почти, ну скажем так 50% процентов – это люди с устойчивыми формами туберкулёза.
 
Натомість, зазначають медики, за минулий рік у півтори рази збільшилася захворюваність серед дітей та підлітків, у порівнянні з минулим роком. Туберкульозом заразилися 38 дітей та 13 підлітків. Разом із цим в області збільшилась кількість випадків поєднанної патології туберкульозу та ВІЛ-інфекції.
 
Ірина Калмикова головний позаштатний спеціаліст з фтизіатрії, головний лікар Харківського протитуберкульозного диспансеру №1
 
По сравнению с предыдущими годами этих больных становится больше, если в прошлом году в абсолютных числах это было 76 впервые заболевших, то в 2017 году это 93 человека. Это тоже очень тяжелые больные.
 
Втім, про ефективність протитуберкульозних заходів свідчить зменшення показника смертності від цієї хвороби. У минулому році на сто тисяч населення – 7,8 летальних випадків, проти майже девяти у 2016. В залежності від цього, напрямки роботи на цей рік вже визначені. Під медичний нагляд, наголошують медики, потрапляють особи, які мали контакт з хворими. Бо саме вони являють собою велику групу ризику.
 
Ганна Сухорукова завідувач відділення особливо небезпечних хвороб ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України»
 
Один из основных направлений нашей работы на 18 год это работа с контактными, потому что Всемирная организация охраны здоровья акцентирует внимание, что это один из основных резервов по своевременному выявлению и по разрыву цепочки передачи инфекции и как фактор снижение заболеваемости распространенности туберкулеза на территории как в нашей области так и Украины.
 
За підсумками міжнародних експертів щорічно в Україні рівень захворюваності зменшується на 2%. За для покращення ситуації медики розробили стратегію «Кінець туберкульозу». Планується до 2035 року знизити рівень захворюваності на 90%, смертність від туберкульозу на 95.