В Харькове, в саду Шевченко открыли памятник Петру Гулаку-Артемовскому

17.11.2017 16:41   -
Автор:
Замислений з циліндром та тростиною. Таким Петро Гулак-Артемовський –  український вчений, поет і байкар постав перед Харковом у бронзі. Відкрили пам'ятник Гулаку-Артемовському в саду Шевченка. Неподалік каразінського університету, в якому в 19 столітті він був ректором. 
 
Олександр Рідний скульптор 
 
Самая главная была проблема или сверхзадача, чтобы это не был Пушкин. Здесь  сценарий такой, что он как бы вышел из университета – ректор. И как бы решил подумать, потворить чего-то, сочинить. Присел на такую садовую английскую лавочку и чего-то себе такое думает.
 
І алея для встановлення монументу обрана не випадково, кажуть в університеті. Якраз в ній теж прихований своєрідний код епохи.  
 
Віль Бакіров ректор ХНУ ім. В. Каразіна 
 
Очень хорошо, что он на этой аллее. В начале аллеи памятник Шевченко, здесь памятник Гулаку-Артемовскому. Они переписывались. Шевченко называл его Батьком. Предтавьте Шевченко называл Гулака-Артемовского Батьком. Мне кажется, что сегодня эта аллея соединяет двух замечательных людей украинской литературы.
 
Іншими словами, переконують академіки, цей пам'ятник – доказ того, що Харків –  інтелектуальна і наукова столиця України. 
 
Максим Стріха заступник Міністра освіти і науки України
 
Центром національного відродження, звідки все починалося для України на початку XIX ст. був не Київ, не Львів, а таки Харків. Бо саме тут працював університет, заснований Василем Каразіним, саме тут виходив український "Вісник", де друкував свої вірші тоді щене ректор  Петро Петрович Гулак-Артемовський і сьогоднішня подія, це нагода згадати про це.  
 
Володимир Семиноженко академік, голова Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України 
       
Сегодня мы коснулись сокровенной, настоящей гуманитарной истории и не только Харькова, но истории всей Украины. Потому, что иметь литератора, филолога, языковеда, каким был Петр Петрович Гулак-Артемовский, это прикоснуться к тем огромным пластам нашей культуры украинской, благодаря которой мы есть теми, кем мы есть на самом деле сегодня. 
 
Після біля пам'ятника у саду Шевченка висадили і дерево. Аби щороку збиратися тут і вшановувати великого митця – відомого харків'янина, який щодня слідкуватиме за перехожими, сидячи на лаві.