В Харькове с рабочим визитом- первый заместитель министра аграрной политики Николай Безуглый

24.07.2012 22:05   -
Автор:

Харківщина вже сьома область, яку перший заступник Міністра відвідує протягом збиральної кампанії. Свою ревізію він почав з Новопокровського комбінату хлібопродуктів. Після -кукурудзяні поля. Адже саме ця культура, за його словами, є основним продуктом для експорту. З 22 мільйонів тонн зерна, які Україна експортувала торік кукурудза склала чотирнадцять. Прогноз експорту на цей рік – 24-25 мільйонів тонн. Але кліматичні умови вплинули на врожай і він поступається торішньому, тож нова задача для чиновників і аграріїв зробити землеробство незалежним від примх погоди.

Микола Безуглий, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України:

-Для цього є відповідні можливості є відповідні технології і наукові розробки, тому мі будемо реалізувати результати жнив через виконання технологій і підготовку до осінньо-польових робіт також через цю призму. Для цього є вологосберігаючі технології , це структура посівних площь, це сівозміни, використання гарних попередників під озимину і ряд інших питань.

Згідно з даними харківських аграріїв врожай на полях області повністю зібраний на площі майже шістсот тисяч гектарів. Це майже дев"яносто відсотків від усієї площі. Усього ранніх зернових культур залишилося прибрати на шістдесяти п’яти тисячах гектарів. В основному це ячмінь, озима пшениця та овес. При гарних погодних умовах аграрії Харківщини планують закінчити збір врожаю вже за декілька днів. Остаточний термін, кажуть вони – 27 та 28 липня.

Віталій Панов ,директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації:

-В среднем по области расчитівалось собрать с одного гектара по 24 центнера зерна, фактически на сегодняшнйи день урожайность составляет 27 центнеров или на 10 процентов выше прогнозов.

Окрім зернових особлива увага – розвитку скотарства. По всій країні створюються літні табори для корів. Один із таких загонів – на Чугуївщіні. Тут п’ятсот голів утримуються у спеціальних умовах. Є навіть відділення для народження телят. Згодом планується розширити ферму до семисот корів. Взагалі на Харківщині розраховують на додаткові державні дотації, на які планують придбати п"ять тисяч голів молодняку. Усі заходи – за для того аби Слобожанщина стала четвертою в Україні за кількістю рогатої худоби.