В Харькове разработают схему учёта средств, которые родители положили на благотворительные счета школ и детских садов

03.08.2016 16:14   -
Автор:
У мерії – друге засідання робочої групи з питання збору коштів у навчальних закладах міста. На порядку денному – фінансовий звіт. У Департаменті освіти повідомили: у дві тисячі п'ятнадцятому році на рахунки шкіл та дитсадків міста надійшло понад двісті сім тисяч меценатських коштів. А на шістдесят три мільйони було придбано товарів та послуг.
 
 Ольга Деменко директор Департаменту освіти
 
У продовж 1 півріччя 2016 року на розрахункові рахунки навчальних закладів надійшло 95 тисяч 969 грн, що втричі більше, ніж за перше півріччя 2015 року. Поставлено на облік бухгалтеріями управліннями освіти благодійних внесків у формі товарів, робіт та послуг на суму 28 млн 737 тисяч.
 
Закладені гроші на розвиток освіти і у міському бюджеті, інформує Ольга Деменко. Цьогоріч ця сума склала сто тридцять п'ять мільйонів гривень. В основному, ці кошти направлені на капремонти шкіл та дитсадків, заміну вікон, встановлення ігрових та спортмайданчиків. Однак на поточні витрати фінансів не вистачає. І на ці потреби йдуть благодійні внески батьків. Через те, що субвенції з держбюджету, яка б мала компенсувати це, бюджет Харкова недоотримує.
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти
 
Субвенція з держбюджету забезпечує 70% потреби шкіл. Коли ми одержуємо 70% від потреби, то, перш за все, ми направляємо на захищені статті: це зарплата та комунальні послуги. А потім, по мірі виконання бюджету, місто нам щось допомагає.
 
Однак, зазначили під час засідання учасники робочої групи, немає об'єктивної картини обліку коштів меценатів. Тож це питання, повідомили керівники міста, буде у деталях розглянуто під час наступного засідання.
 
Олександр Новак секретар Харківської міськради
 
Вы предложите рабочей группе, а мы потом в целом предложим в масштабах всех школ обеспечить один подход к учёту, один подход к отчётности, к информации той, которую должны видеть родители. Поэтому я прошу в протоколе это отметить, и нам дать на рассмотрение эти предложения.