В Харькове проверили комплекс квест-комнат во Французcком бульваре

29.01.2019 13:07   -
Автор:
Нова сучасна розвага, що вже встигла полюбитися більшості харків'ян.  Насамперед – за незвичайність та атмосферність. Це все про квест-кімнати. Інтелектуальну гру, де людей замикають у приміщенні і шляхом вирішення загадок, вони мають звідти вибратися у відведений час. На перший погляд, здається, що це така трохи дитяча та цікава забавлянка. Але вона може бути небезпечною. Нещодавно у Польщі в квест-кімнаті загинуло п'ятеро дівчат-підлітків, які відзначали там день народження. У приміщенні виникла пожежа і вони отруїлися чадним газом. 
 
Тож, аби всі ескєйп-руми в Харкові були безпечні, за дорученням першого віце-мера Ігоря Терехова, у місті розпочали комплексну перевірку. І першим став комплекс квест-кімнат у торговельному центрі Французький бульвар. Працівники профільних департаментів разом із рятувальниками завітали до еспєйп-румів. Перше, що цікавить спеціалістів – двері. А точніше можливість самостійно вийти з кімнати, адже в них нерідко немає вікон, і у разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації, люди повинні мати вільний вихід. І керівник квест-кімнат одразу ж розповідає, що двері ніхто з працівників не зачиняє, вони на магнітному замку 
 
- Выйти учасники не могут, они разгадывают различные задания, потом нажимают на кнопку в случае, если там что-то случилось и дверь открывается. 
 
Та це ще не все, що цікавить рятувальників. Необхідно перевірити і евакуаційних виходи. Аби вони були доступні та відвідувачі разом із працівниками змогли безперешкодно вийти. Адже саме це в минулий раз привернуло увагу рятувальників.  Вони розповіли, раніше виходи були захаращені. Але і в цю перевірку також знайшли деякі недотримання норм безпеки, які потрібно виправити. 
 
Валентин Фісун головний інспектор Московського району ГУ ДСНС 
 
Мы посещаем уже повторно, проверяем по этому адресу помещение. Часть недостатков устранена, которая была в прошлый раз предъявлена, но остались такие как отделка по путей эвакуации из сгораемых материалов. И второй момент – это не во всех квест-комнатах имеются световые указатели с надписью "выход". То есть при отключении электричества – не видно, куда людям выходить. 
 
Та загалом, додає Валентин Фісун, у квест-кімнатах більшості пожежних вимог дотримуються – є система пожежогасіння, сигналізації та вогнегасники. Крім того, працівники пройшли відповідний інструктаж щодо надання допомоги відвідувачам у разі виникнення надзвичайної ситуації. Але висновки все ж таки робити зарано. Усі зауваження потрібно прописати в акті, що буде складено протягом доби. І потім цей документ передадуть до міськради та керівництву квест- кімнати. 
 
В'ячеслав Зоценко перший заступник голови адміністрації Московського району 
 
В целом, замечания, которые есть по этой комнате, они будут дорабатываться и будет дан срок, по тому как составлен будет акт, будет дан срок по исправлению этих замечаний, замечания несерьезные, то есть квест-комната на сегодняшний день имеет право работать.
 
Та подібні перевірки будуть проводити не лише у Московському районі, а й в усіх 9-ти районах міста. Всі квест-кімнати, де порушені правила безпеки, зачинятимуть. Наразі у Харкові налічують 26 ескєйп-румів, але тільки офіційно зареєстрованих, тому спеціальна комісія має намір знайти й всі невідомі до цього часу. Адже місцева влада планує створити реєстр всіх квест-кімнат, аби учасники подібних розваг могли бути впевнені у власній безпеці.