В Харькове провели лекцию о подземельях города

23.01.2020 12:18   -
Автор:
Андеграунд Харкова. Підземелля міста оповиті таємницями і легендами вже не перше десятиліття. Частіше за все зустрічаються розповіді про ходи між монастирями, історії про тайні місця збору масонів та таємних товариств, широкі мережі катакомб, що зєднують різні кінці міста, а іноді і міста. Однак, як зазначає історик Ігор Денисенко. Більшість розповідей – вигадка. 
 
Ігор Денисенко член правління фонду сприяння історико-культурних досліджень 
 
Самая, с моей точки зрения, неправдивая и чаще всего встречающаяся легенда – это наличие некого центрального лабиринта. Всегда вам рассказывают о том, что наш город изрезан подземными ходами. Это не правда, у нас было много отдельных ходов. Каждая по своему интересная подземная систем.
 
І кожна з них має свою історичну цінність, каже науковець. Більшість ходів побудовано півтор-два віку тому. Там можна знайти цікаві з точки зору археологів знахідки, але про скарби та старовнинну зброю, можна забути впевнен Ігор Десиненко. Всі загадкові потаємні ходи під Харковом, як то в маєтку Сабурова, копали з досить банальних причин. 
 
Ігор Денисенко член правління фонду сприяння історико-культурних досліджень 
 
Есть действительно интересное подземелье, которое является, на самом деле частью отопительной и вентиляционной системы, того загородного дома, которое в свое время построили для господина Сабурова.  Ни пулеметов там не нашли, ни казну Сабурова.
 
Немає зараз на території Харкова і підземних ходів оборонного характеру. Вони або не витримали перебігу часу, або взагали не мали сенсу.  Фахівці підсумовують, підземелль у Харкові багато, а більшість легенд пов'язана з ними вигадка. Хоча частина оповідань все ж таки має право на існування, бо їх неможливо ані підтвердити, ані спростувати. Тож цікавість до харківських підземілль дуже висока. За 15 років екскурсій, побачили підземні пам"ятки міста та доторкнулись до історії тисячі харків'ян та гостей міста. Тому, кажуть дослідники в планах створити повноцінний музей Харківських підземель.