В Харькове прошла уникальная операция

04.06.2012 19:43   -
Автор:

Незважаючи на свй юній вік чотирнадцятирічний хлопець з Луганська вже став постійним пацієнтом лікарень. Медики в нього виявили пухлину головного мозку. В Донецьку йому провели курс опромінення та хіміотерапії. Батьки зітхнули з полегшенням, але хвороба повернулась.

Олександр Духовський,  керівник міського центру дитячої нейрохірургії:

-Но появились жалобы на боли в поясничной области и ногах и нарушения движений в нижних конечностях и на томографическом исследовании обнаружена опухоль, которая занимает почти весь позвоночный канал на постнично-крестцовом уровне.

Необхідної апаратури для такого роду операцій в України одиниці. Одна з таких є у Харкові, тож луганські та донецькі медики порадившись, вирішили направити хлопчика до Першої столиці. Операція з видалення пухлини надто складна констатують лікарі. Тож за кожним рухом та змінами в організмі дитини слідкуватиме спеціальний прилад, що недавно з"явився у лікарні швидкої та невідкладної допомоги. Це такий собі міні-комп"ютер.

Олександр Духовський,  керівник міського центру дитячої нейрохірургії:

-Наш нейрофизиолог, она в течении всей операции будет следить за целостностью нервной ткани и нервной системы, потому что опухоль полностью обволокла нижние отделы спинного мозга и так называемый "конский хвост" – все нервы к которому выходят, поэтому нам очень надо аккуратно работать, чтобы не повредить это всё.

Допомагати робити операцію харківським фахівцям прилетів закордонний колега, спеціаліст з нейрохірургії Евалдас Чеснуліс. На рахунку лікаря не один десяток подібних хірургічних втручань. Розповідає, це ювелірна робота, тож і виконувати її будуть за допомогою спеціального прилада-мікроскопа.

Евалдас Чеснуліс , нейрохірург клініки "Хірсланден" (м.Цюріх):

-Каждая операция она своеобразная и уникальная и в каждой операции есть какие-то особенности, которых не было до этого она уникальная, ну даже не уникальная, а сложная чем, что это очень точная микрохирургическая работа.

Високоточна операція з видалення пухлини тривала понад шість годин.

Ігор Бескровний , кореспондент:

Унікальну багатогодинну операцію з видалення пухлини наразі завершено. Юного пацієнта прооперували. Попереду в нього процес реабілітації.

Ігор Бескровний, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.