В Харькове прошел форум местного самоуправления

24.11.2016 17:22   -
Автор:
В Харкові – форум з приводу реформи місцевого самоврядування. Серед учасників місцеві і київські владники. Головні питання – як залучити якомога більше коштів в місцеві громади, та, головне, як їх після того розподілити.
 
Геннадій Зубко віце-прем'єр-міністр України 
 
У нас в цьому році вже буде триста шістдесят дев'ять громад. Це саме ті громади, які будуть показувати яким чином змінюється не тільки система управління, а й якість послуг. Нам потрібно відповісти на ті питання, які стосуються сьогодення – шкільного простору, госпітальних округів, надання адміністративних послуг, об'єднання цих послуг із соціальними послугами. І найголовніше – планування інфраструктури.
 
Реформа децентралізації, розповідають місцеві владники, вже принесла перші результати. Так, в різних областях України вже створюються опорні школи, які мають вивести на новий рівень середню освіту в Україні. Відкриваються нові дитсадки, облаштовуються лікарні, вдосконалюється міська інфраструктура. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови 
 
Очень многое нам удалось сделать за счет увеличения поступлений в городской бюджет благодаря децентрализации. Мы за средства городского бюджета достроили тридцатую станцию метрополитена с символичным названием "Победа", сохранили бесплатное питание более пятидесяти тысячам учащимся первых-четвертых классов общеобразовательных школ и молоко ученикам первых классов. Профинансировали льготный проезд в метрополитене и электротранспорте. 
 
Втім, зазначають владники, не обходиться і без проблем. Адже обсяги роботи, масштаби реформування – величезні. 
 
Юлія Світлична голова Харківської обласної державної адміністрації 
 
Мы  пытаемся реформировать каждую сферу. Это то время, когда каждая сфера нуждается в новых подходах, в новых идеях, в новом движении. Мы сталкиваемся со многими непонятными нам проблемами, сталкиваемся с проблемами, которые раньше не приходилось решать местному самоуправлению. 
 
Шлях до ефективного вирішення цих проблем, впевнена губернатор, лише в тісній співпраці оганів центральної влади та місцевого самоврядування. Тож ще одна ціль сьогоднішнього форуму – налагодження взаємодії, якісної та результативної.