В Харькове продолжают устанавливать индивидуальные тепловые пункты

10.03.2020 15:07   -
Автор:
Індивідуальні теплові пункти, що встановлюються у будинках комунальної власності, дозволяють не тільки рівномірно обігрівати квартири будинку, а й економити на споживанні тепла. Така робота проводиться у рамках спільного проекту Світового банку та Харківських теплових мереж, що розрахований на встановлення 250 індивідуальних пунктів. Наразі відповідне обладнання працює і по проспекту Льва Ландау, 56/3.  
 
Роман Зінченко заступник головного інженера КП «Харківські теплові мережі»
 
Фінансування здійснюється за рахунок позики, яка надана. Світовим банком надана Україні. Місто Харків є учасником цього проекту. Фінансування 100% відбувається за рахунок коштів позики. Контракт був укладений на загальну суму близько шести мільйонів доларів.
 
За рахунок повної автоматизованої системи, що регулює подачу теплоносія та гарячої води, жителі будинку отримують якісні послуги безпосередньо від індивідуального теплового пункту. Це дозволяє регулювати потрібні температуру та тиск. 
 
Марина Овчиннікова майстер Немишлянської філії КП «Харківські теплові мережі»
 
Пока не было теплового пункта, получается жильцы могли регулировать только у себя отопительный прибор с помощью "включил – выключил". На этом доме не было прибора учета и то, что он "включил – выключил", то есть это никак в платежках у него не видно было. На данный момент тут есть прибор учета и это все отображается в платежках.
 
Тож економія на вартості послуг, зазначають на підприємстві, помітна одразу. 
 
Роман Зінченко заступник головного інженера КП «Харківські теплові мережі»
 
По цьому об'єкту, по цьому тепловому пункту, як і по іншим економія коливається. Тобто має діапазон від 10 до 40% майже. Це все мешканці відчувають у своїх платіжках. Модуль опалення підтримує нормативну температуру 18 градусів у приміщенні. І у періоди, коли навколишня температура, назвемо їх перехідними, знаходиться у перехідних періодах – це +3; 5 і вище, то в ці періоди досягається максимальна економія.
 
Таке автоматичне реагування на температуру навколишнього середовища здійснюється за допомогою датчиків, що встановлюються на північній частині будинку. А коли ж середньодобова температура повітря досягає позначки у вісім градусів тепла, система автоматично відключає опалення. Більш того, розповідають фахівці підприємства, тепловим пунктом управляють із районої диспетчерської, а в подальшому у планах створити єдину мережу контролю.
 
Марина Овчиннікова майстер Немишлянської філії КП «Харківські теплові мережі»
 
В последствии планируется, насколько я знаю, сюда должна установится карточка, подключиться интернет и это будет выводится на дисплей на центральную диспетчерскую, то есть мы можем видеть, если та же самая авария произойдет, не обязательно ждать звонка от кого-то из жильцов, что нет отопления. 
 
Всього ж по місту вже встановлено майже 50 таких індивідуальних теплових пунктів. І роботи продовжуються. 
 
Роман Зінченко заступник головного інженера КП «Харківські теплові мережі»
 
Обладнання підрядником постачається, проектна документація розробляється. Адреси – на Індустріальній філії виконується, на Немишлянській, на Шевченківській.
 
Наразі на близько восьми об'єктах тривають роботи, а до кінця року, зазначають на підприємстві, у планах встановити ще близько двохсот індивідуальних теплових пунктів.