В Харькове под мэрией произошел конфликт между депутатом горсовета и ветеранами АТО

17.10.2018 16:53   -
Автор:
Всі на мітинг! "В Харькове по-прежнему нет инсулина!". Вийти під стіни мерії в соцмережах харків'ян підбурювали ще напередодні сесії. Та незважаючи на це, по факту на мітинг вийшло лише трохи більше десятка людей з відповідними плакатами. Скаржаться на дефіцит препаратів для людей, які хворіють на цукровий діабет. На сесії ж міської ради депутати вчергове виділяють кошти на придбання інсуліну: минулого разу майже два мільйони, цього разу дванадцять з половиною мільйонів. Цих коштів, запевнила віце-мер Світлана Горбунова-Рубан, вистачить аби забезпечити хворих ліками до кінця цього року. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення 
 
Сделаны соответствующие расчеты на потребность в деньгах до конца года и изысканы сами эти деньги путем перераспределения внутри самой программы.
 
Сама проблема, пояснює віце-мер, виникла по всій країні через те, що мінохорони здоров'я не визначило правила фінансування цієї статті витрат.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення 
 
Нет согласованности действий МОЗа и структур на местах, нет взаимного понимания в этих вопросах. Обеспечение инсулином, как и другими препаратами, связанными с орфанными заболеваниями, онкологией – это во все времена была государственная программа. Этот вопрос обсуждался на заседании Кабинета Министров, есть поручение Гройсмана разобраться и посчитать недостаток средств на закупку инсулина и решить этот вопрос. Понимаете, то, что я говорю, это не мои пустые слова и фантазии, это то, что имеет отражение в действиях нашего правительства и нашего министерства. То, что Харьков возмутился и поднял этот вопрос, ну, это характер Харькова, и характер нашего городского головы Наши действия абсолютно законны, наши действия базируются на том, что государство обязано обеспечить через государственную программу закупку таких препаратов, как инсулин, и других препаратов, связанных с орфанными заболеваниями. И мы очень надеемся, что нас услышали и очень надеемся, что в следующем году подобных эксцессов не будет.
 
Та це було сьогодні не єдине госте питання. Поруч з пікетом інсулінозалежних під міськрадою – ще один мітинг. Людей у камуфляжі близько сотні. Кажуть, невдоволені ситуацією з виділенням земельних ділянок для учасників АТО у Харкові. Всі свої вимоги і група від інсулінозалежних, і від учасників АТО хочуть озвучити на сесії що ось-ось розпочнеться. Поки проходять мітинги, до міської ради сходяться депутати. На появу Івана Ракіча – депутата від "Самопомічі", що теж має посвідчення учасника АТО, військові реагують дуже гостро. Правоохоронці ледь стримують ситуацію. Як зазначив після інциденту Іван Ракич – предметом конфлікту стали його висловлювання в соцмережах на тему учасників АТО. 
 
Іван Ракич депутат Харківської міської ради 
 
За те, що я закликаю усіх з повагою ставитися як до статусу учасника бойових дій, так і розуміти його цінність. Не хочу навіть роздмухувати цей конфлікт, бо вважаю його суто надуманою провокацією. І навіть не хочу зараз аналізувати те, з якими думками прийшли хлопці, щоб провокувати мене. Мені дуже прикро, що хлопці ведуться на провокацію. 
 
Далі представники обох пікетів прямують до сесійної зали. І інсулінозалежні, навіть не чекаючи новин із мерії, хутко згорнувши свої плакати, розійшлися. Представники від атовців виходять на вулицю в гарному настрої. Кажуть, їм не лише вдалось побувати на сесії, а й донести свої вимоги. Більше того, у мерії заявили, що незабаром буде створена відповідна комісія із земельних питань, куди увійдуть представники ветеранів АТО.  
 
Віктор Волчилюк голова Київського районного осередку ХОГО "Спілка ветеранів АТО" 
 
Як ми всі почули з уст міського голови , компросміс начебто досягнутий. Спілка наша на це розраховує, побратими на це розраховують, всі вдячні. І депутатам міської ради і , і дійсно, сподіваюсь, що голова міської ради стримає своє слово . Будем бачити. Ми готові на любий конструктив, на діалог з міською владою. Не те, що було до цього часу.