В Харькове открыли восстановленный мемориальный комплекс выдающему ученому Михаилу Салтевскому

30.10.2017 16:21   -
Автор:
Колеги, друзі, учні, керівники міста. Всі вони зібрались аби вшанувати пам'ять видатного вченого-криміналіста Михайла Салтевського. Цьогоріч йому виповнилося б сто років. До дня народження у Харкові вирішили відновити меморіальний комплекс вченого. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови  
 
Мы сегодня открывали, по инициативе Харьковского городского головы Геннадия Адольфовича Кернеса, памятник легендарному ученому, это Михаилу Васильевичу Салтевскому. Это, действительно, был легендарный человек, он прошел войну, был разведчиком, он брал Ленинград, освобождал Варшаву, он брал Берлин. После того, как закончилась война, он вернулся в город Харьков и работал в области криминалистики, создал очень много трудов, которыми до сих пор пользуются ученые-криминалисты.
 
Олександр Клюєв директор Харківського НДІ судових експертиз ім. Засл.проф.M.С.Бокаріуса
 
Собрали подписи и поехали в мэрию к Геннадию Адольфовичу с просьбой посодействовать в восстановлении мемориального комплекса. Мэрия нас поддержала, Геннадий Адольфович поддержал. Сегодня мы имеем возможность быть на не просто восстановленной, а фактически заново построенном мемориальном комплексе, на могиле Салтевского Михаила Васильевича.
 
Михайло Салтевський – автор більше двохсот сорока наукових праць та цілого ряду методик дослідження речових доказів.
 
Олександр Бандурка радник ректора Харківського національного університету внутрішніх справ 
 
Ряд таких наукових введень, як фоторобот чи пошук по слідам ніг – це започатковував Салтевський Михайло Васильович, як криміналіст. І це з Харкова потім отримало розповсюдження не тільки по Україні, а й за межами України. Це людина-самородок, він був чудовий оратор, міг красиво говорити. Він був такий, знаєте, прикладом елегантності.
 
Тепер, кажуть в інституті імені Бокаріуса, планують встановити й меморіальну дошку видатному вченому.