В Харькове открыли творческую мастерскую “Чернобыль”

14.04.2012 18:04   -
Автор:

Двадцять шостого квітня- двадцять шість  років з дня страшної трагедії для усього людства- аварії на ЧАЕС. Якову Чередниченко тоді було двадцять вісім. Після взриву четвертого енергоблоку, його та ще понад тридцять тисяч харків"ян відправили ліквідовувати наслідки аварії.

Яків Чередниченко,  ліквідатор аварії на ЧАЕС:

– Единственное,что помню, это привкус металла, лепесток марлевый оденешь, а он буквально за несколько часов весь красный, а давали по одному лепестку на одну смену.

Наразі із мужніх героїв, живими залишилось трохи більше половини. Та спогади про ті страшні часи і досі свіжі. До дня пам"яті у Харкові відкрили творчу майстерню "Чорнобиль". Тут знаходитиметься офіс громадської організації. У майстерні також планують архівувати матеріали про аварію, проводити семінари та конференції для того аби пам"ять про катастрофу ніколи не згасла. Завдяки міжнародному освітньому центру в приміщенні зробили капремонт. Міська рада забезпечила офіс меблями, оргтехнікою.

Геннадій Кернес,  Харківський міський голова:

– Здесь, сегодня в Харькове мы в знак нашей роботы, роботы власти, представителей Германии, чернобыльских организаций делаем общее дело. Делаем все, чтобы сами чернобыльцы показали всему миру, Украине, что они сделали во имя будущего.

Валерій Писаренко, народний депутат України:

– Открытие такого центра показывает еще раз, что мы не должны забывать об этом событии. А иметь постоянный контакт, хочу вам пожелать здоровья.

Під час урочистостей мера Харкова нагородили відзнакою «Патріот України». Віце-меру Світлані Горбуновій-Рубан вручили подяку міської організації «Союз Чорнобиль Україна». Чиновники спільно з німецькими гостями  поклали квіти до пам"ятника чорнобильцям, аби вшанувати героїзм харків"ян, які не пожаліли власного життя і здоров"я за для спасіння людства.