В Харькове обсудили вопросы развития хосписной помощи

09.10.2012 21:14   -
Автор:

На конференції зібралися медики, студенти, представники громадських організацій. Гості приїхали з Австрії, Росії, Молдови. Спочатку харківські фахівці презентують свої напрацювання у сфері допомоги невиліковно хворим людям. Нещодавно у міському хоспісі відкрили вже другу чергу – це ще тридцять ліжок до п"ятдесяти існуючих. Також до роботи у хоспісі залучають волонтерів, які перед цим проходять спецкурси.

Анастасія Якименко волонтер

-Необходима психологическая подготовка, без психологической подготовки человек не сможет просто так работать в условиях хосписа.

Також у Харкові реалізується сумісний з Австрією проект. "Рука допомоги". Він розрахований на три роки. Подібна практика в Австрії існує вже протягом двадцяти трьох років.

 Гудрун Гузель керівник відділу з міжнародних програм "Карітас", координатор проекту в Україні

-Люди хотят быть дома до конца, и в уютной атмосфере, среди своей семьи, это с одной стороны, возможно если есть моральная поддержка, и с другой стороны это оказывалось более эффективно, чем стационарное пребывание больных.

У межах реалізації проекту створено спеціальні мобільні бригади, що виїжджають до онкохворих додому. У команді лікарі, медсестри, соцпрацівники. Вони проводять огляди, допомагають психологічно. Все це безкоштовно. Та вся ця робота має стати системною і не лише в межах окремих проектів. Перший етап – створення хоспісів вже завершився. Тепер наступний крок – створення цілої мережі, кажуть фахівці. А це палати паліативної допомоги на базах лікарень, спецнавчання персоналу догляду за такими пацієнтами та служби виїзної допомоги.

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань здоров'я та соціального захисту населення

-Это часть государственной политики, это сегодня реализация социальных инициатив нашего Президента,  это наше желание объединить тот опыт, те знания, те возможности. Для того, чтобы максимально повысить качество медико-социальной услуги в сфере палиативной помощи.

Анастасія Полякова, Сергій Перець, Харьковские Известия