В Харькове начался сезон арбузов

03.07.2012 22:32   -
Автор:

На дворі тільки початок липня, а на ринках міста вже з’явились кавуни. Цього року перші ягідки, як ніколи ароматні та червоні всередині, запевняють продавці і додають – вони безпечні для вживання, бо не містять нітратів. За словам реалізаторів, привозять кавуни з Херсону. Мовляв, поспіли вони на місяць раніше, бо літо настало ще в травні, та і взагалі клімат так змінився, що нічого дивного в тому що кавуни з’явилися на початку літа немає.

Тамара ,продавець кавунів:

-В том году мы первую партию завезли 15 июля. В этом году вот разгрузили вчера, хорошие свежие тикие не же по вкусу. Сами удивляемся вкус тот же, хороший.

А от санлікарі не так оптимістично налаштовані на продаж ранніх баштанних. Кажуть, як виросли кавуни – самі чи їм допомогли невідомо. Та згідно нового закону перевіряти приватних підприємців БЕЗ ЗВЕРНЕНЬ ТА СКАРГ ГРОМАДЯН вони не можуть.  Закликають, купувати баштанні у великих супермаркетах, де є умови для зберігання, або дуже ретельно оглядати товар.

Павел Решетило ,завідувач відділення гігієни харчування харківської міської СЕС:

-То есть вы при покупке в уличных условиях. Где срок реализации ограничен тремя днями.Для своего здоровья лучше не только необходимо но и лучше попросить чтобы реализатор показал качество удостоверения арбузов. В любом качественном удостоверении дата их сбора указана. От даты сбора вы можете отсчитать три дня и посмотреть какую продукцию вы употребляете.

Також  фахівці радять звернути увагу на шкіру плода – вона не повинна мати тріщин. А от хвостик на відмінну від загальноприйнятої думки не має бути сухим. Таким він стає лише згодом, як полежить.  Вирізавши середину кавуна та розбовтавши його в склянці з холодною водою можна виявити чи є там нітрати. Якщо вода потемніла та має коричнюватий колір – кавун вживати не слід. Не радять поспішати з покупкою кавунів і українські аграрії. Експерти передрікають, що цього року буде справжній кавунний бум, тож насолоджуватися цим плодом можна буде аж до кінця вересня.