В Харькове начали борьбу с амброзией

03.08.2012 17:59   -
Автор:

Амброзія – небезпечний бур"ян-алерген, який ще минулого століття прийшов в Україну з Північної Америки. Здебільшого він росте на полях, але з роками впевнено наступає на місто. В період цвітіння – кінець липня – середина серпня багато людей відчувають сильний дискомфорт через алергічну реакцію на її пилок. Нежить, сльозотеча, свербіж в очах і носоглотці, кашель, аж до задухи – так бур"ян діє на людей. Навіть абсолютно здорова людина може стати алергиком, якщо пару тижнів подихає повітрям, в яке потрапив пилок амброзії, констатують лікарі. Саме тому у місті вирішили боротися з цією рослиною. Спеціальна комісія курсує Харковом, щоб визначити місця, де росте амброзія.

Юрій Коваленко ,начальник інспекції з благоустрою Департаменту комунального господарства:

-Сейчас амброзия находится в состоянии бутонизации, в ближайшее время начнётся цветение поэтому нужно незамедлительно провести мероприятия по её уничтожению. Один из наибольших очагов распространения амброзии полынолистной находится на улице Шевченко. В городе есть ещё несколько очагов амброзии. Такие места были выявлены в районе улицы Урицкого, Биологическая, Грековская, улица Сидоренковская, переулок Мясной.

Та ще більше її у віддалених районах Харкова. Згідно з правилами благоустрою установи, підприємства та організації повинні доглядати за закріпленими за ними територіями, зокрема, регулярно скошувати траву заввишки десять сантиметрів і знищувати бур'яни, говорить Юрій Коваленко. А ось власник цього СТО, що на вулиці Шевченко, нехтує такими правилами благоустрою. Відповідь, нічого не знаю моя хата з краю.

Сергій ,власник СТО:

-Жарко было, люди ходят и не видно было особо. Не видно было как растёт? Ну я с той стороны захожу, там чисто, а здесь как -то… 

Комісія з благоустрою спочатку попереджає, але якщо бур"ян не буде знищений, буде діяти по-іншому. Карати гривнею.

Юрій Коваленко, начальник інспекції з благоустрою Департаменту комунального господарства:

-Штраф находится в пределах от 50 до 100 необлагаемых минимумов доходов, т.е. от 850 до 1800 гривен на юридические лица и на физические лица до 80 необлагаемых минимумов доходов.

Протягом найближчого тижня комісія проінспектує все місто на наявність небезпечного рослинного алергена. Під час таких виїздів проситимуть влансиків територій не просто скосити амборію, а виривати її з коренем. Бо тільки так її можна ліквідувати повністю.

Ігор Бескровний, Ігор Луханін ,Харьковские Известия.