В Харькове массово устанавливают надомные счётчики природного газа

16.06.2016 12:05   -
Автор:
Замість індивідуального обліку – загальний. У Харкові та області на будинках почали масово встановлювати надомні лічильники. Плани на рік – масштабні.
 
Юрій Маслюк заступник голови правління з поставки та обліку газу ПАТ "Харківгаз"
 
В этом году этой программой предусмотрено установить около 1 тысячи надомных счётчиков. Домовой учёт получается дешевле, чем установка каждого счётчика индивидуально. Так как стоимость приобретения этих счётчиков закладывается в тариф на газ, поэтому Нацкомиссия регулирования электроэнергетики, посчитав увеличение тарифа, приняла решение ставить домовой учёт, потому что он в 5 раз дешевле, чем каждому ставить счётчик индивидуально.
 
Вже з початку року змонтували у багатоповерхівках близько двадцяти надомних лічильників. Безоплатно, за рахунок держпрограми. І мешканці таких будинків сплачують за газ не за нормами, а за фактично спожитий об'єм.
 
Юрій Маслюк заступник голови правління з поставки та обліку газу ПАТ "Харківгаз"
 
Месячное начисление по этому счётчику проводится следующим образом: показание счётчика фиксируется на начало месяца и на конец. А разница между показаниями потреблённого объёма газа всем домом за месяц. И этот объём газа распределяется пропорционально по количеству зарегистрированных в каждой квартире человек.
 
При такому способі розрахунку однаково платять і ті, хто споживають газ багато, і ті, хто економлять. Останні, звичайно, можуть встановити індивідуальний лічильник. Однак вже не за рахунок держпрограми.
 
Юрій Маслюк заступник голови правління з поставки та обліку газу ПАТ "Харківгаз"
 
Установка домового счётчика ни в коем случае не запрещает устанавливать каждому потребителю счётчик индивидуально. Но индивидуально счётчик ему придётся ставить за свои деньги.
 
Програма встановлення надомних лічильників у багатоповерхівках розрахована на кілька років. Планується, що до першого січня дві тисячі вісімнадцятого року всі будинки будуть з приладами обліку газу.