В Харькове машиностроители со всей Украины разрабатывали новые подходы развития отрасли

04.04.2018 16:05   -
Автор:
Керівники промислових підприємств, урядовці, місцеві владники. Всі вони зібрались на Український форум з машинобудування та інжинірингу. Мета заходу – напрацювати ініціативи, що допоможуть розвитку галузі. За останні роки, розповідають експерти, виробництво машинобудування в Україні знизилось вдвічі. Це у порівнянні з дві тисячі сьомим роком, до початку фінансової кризи. Серед гострих проблем, що хвилюють промисловців, зростання внутрішнього боргу країни та еміграція кваліфікованих кадрів. 
 
Володимир Власюк директор державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза" 
 
В цьому році треба віддавати 3,5 мільярди доларів, у наступному 6,5 мільярдів доларів, через рік ще 6,5 мільярдів доларів. Давайте згадаймо скільки у нас уставний фонд на експорт кредитного агенства, яке ось-ось має з'явитися – якихось 8 мільйонів доларів. Вісім мільйонів на інституцію, яка має підтримати експорт нашої продукції машинобудівної і 3,5 і 6,5 мільярди доларів, які ми маємо віддавати. Це в тій ситуації, коли у нас слабка економіка, слабка національна валюта.
 
Ця ситуація, переконує Володимир Власюк, загрозлива для України. Потрібна нова індустріалізація, тобто швидкий та правильний прогрес розвитку галузі.  А ще нова індустріальна політика та зацікавленість перших осіб держави.  Урядовці, кажуть в облдержадміністрації, вже запустили проекти модернізації енергетичних, теплових, атомних станцій. Це означає розвиток для харківських підприємств. Вони перелаштовуються на нові ринки збуту, реалізація продукції машинобудування зростає.
   
Марк Беккер перший заступник голови Харківської облдержадміністрації 
 
Индексы промышленного производства Харьковской области за 2017 год составили в машиностроении 125%, это один из лучших показателей по Украине. Благодаря непосредственно Президенту Украины Петру Порошенко, благодаря настойчивости губернатора области Юлии Светличной, в прошлом году было выпущено 700 тракторов. Безусловно, это хорошее подспорье для наших аграриев.
 
Харків, зазначив перший віце-мер Ігор Терехов, завжди був найбільшим промисловим центром країни. Міська влада всіляко сприяє розвитку промисловості і цей форум теж проходить за її підтримки. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови
 
Хочу отметить, что у нас, действительно, есть конструктивный диалог между нами и промышленными предприятиями. В чем заключается наша работа, наше взаимодействие? Ну, прежде всего вся социальная сфера, которая не профильная у наших промышленных предприятий, была принята или сегодня принимается на баланс города Харькова. То есть этим высвобождаются оборотные средства наших промышленных предприятий. Кроме того, много промышленных предприятий, в том числе и оборонного комплекса сегодня получают от нас льготу на землю и это тоже высвобождение оборотных средств, и это те средства, которые они могут пускать в развитие производства.