В Харькове хотят упростить процедуру по взысканию средств с недобросовестных землепользователей

03.10.2018 14:35   -
Автор:
Департаментом територіального контролю за остані роки висунуто понад сто позовів до недобросовісних підприємців з метою стягнення  з них заборгованності орендної плати за землю, адже міський бюджет через це не отримав доходу, а земля, як звісно, є власністю всієї територіальної громади. Втім, як зазначають фахівці, притягнення порушників до відповідальності – процедура не проста та іноді затягується на тривалий час і ще й потребує певних витрат і знову ж таки з міського гаманця.  
 
Олексій Калина директор Департаменту територіального контролю
 
Для того, чтобы предъявить иск необходимо земельный участок выделить в натуре, произвести геодезические работы, выехать на место, собрать большое количество документации, запросов в различные инстанции, оплатить судебный сбор, затем предъявить иск в первую инстанцию, далее скорее всего будет обжалование решения одной из сторон, потом возможно ещё и кассационное обжалование. 
 
Натомість є підприємці, які готові одразу сплатити завдані збитки, от тільки відповідна процедура не передбачена. Тому фахівці Департаменту територіального контролю пропонують затвердити спеціальний порядок добровільного відшкодування коштів за використання земель комунальної форми власності.
   
Олексій Калина директор Департаменту територіального контролю
 
Если землепользователь согласен с тем размером участка, который он использует фактически, мы его установим, если он согласен с суммой недополученных доходов городским советом, то будет заключён соответствующий договор добровольного возмещения на ту сумму в размере именно арендной платы за 3 года исковой давности. 
 
Фахівці переконані, це значно спростить процедуру відшкодування і створить додатковий правовий механізм поповнення міського бюджету. Вони вже розробили проект рішення, який зараз проходить узгодження депутатами на засіданнях постійних комісій. А от ухвалити його має весь депутатський корпус на сесії міськради.