В Харькове чествовали совет первой в Украине и Мире чернобыльской общественной организации

05.08.2016 12:22   -
Автор:
Вони вплинули на долю не тільки України, а й всього Світу. Ці слова про героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС. І нині чорнобильці святкують 28 річницю з того Дня, коли розпочався їхній громадський рух, що має назву "Чужої біди не буває"…
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту 
 
Именно 6 августа 1988 года в парке Артема собралась группа ребят-чернобыльцев, которые провели учредительное собрание. И создали первую в Мире общественную организацию, которая взяла на себя, в то время, смелость, в то время, высочайшую ответственность: защищать интересы людей, пострадавших от Чернобыльской катастрофы.
 
У складі ради першої чорнобильської організації спочатку налічувалося 14 осіб. На сьогодні в живих залишилося тільки вісім, на чолі з першим головою об'єднання Валерієм Болотовим. Чоловік зі сльозами на очах згадує один з перших постаментів у Харкові, що був відкритий на честь загиблих ліквідаторів.
 
Валерій Болотов член Харківського міського відділення ВГО «Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля»
 
Какая колоссальная была стела памяти чернобыльцев. Чтобы зайти, посмотреть на ребят, которых знал 20-25 лет тому назад… здорово!
 
За минулі двадцять вісім років організація «Чужої біди не буває» перевтілилася у Харківське громадське об'єднання «Союз Чорнобиль України». А її приклад діяльності перейняли інші міжнародні та всеукраїнські чорнобильські організації. Тож за багаторічну працю, подвиги і здобутки засновників руху нагородили в мерії почесними грамотами міськради. Лунали і музичні вітання.
 
Зупинятися на досягнутому, – наголошують чорнобильці, вони не збираються. У планах, – говорять: створити музей пам'яті чорнобильської катастрофи та героїв-ліквідаторів, й надалі приводити до ладу постаменти і меморіали, а також допомагати побратимам і словом, і справами.
 
Анатолій Вінник голова Харківської обласної організації «Союз Чорнобиль Україна»
 
Обращения, пикеты, значит, лоббирование на уровне Минсоцполитики, Кабинета Министров, Верховного Совета – это инициативы харьковские. Спасибо, что и власть: и городская, и значит, и областная, нас в этих планах поддерживает. И огромное-огромное спасибо…