В Харькове будет установлено 45 памятных знаков в честь воинов-афганцев

16.10.2018 13:09   -
Автор:
Афганська війна на завжди увійшла в історія, адже майже 10 років у ній брали участь і українці. Виконуючи свій інтернаціональний обов"язок багато хто загинув на полі боя. Серед таких і Валерій Ігнатій, який навчався у цій 17-ій харківській школі. 
 
Юрій Зайко бойовий товариш Валерія Ігнатія
 
Погиб он. Ездили мы в десанте в БТРе, я был командиром БТРа и попали мы в засаду на апрельскую революцию, 28 апреля с гранатомёта подбили нас. Потерял он ногу и 3 пули получил, скончался в вертолёте, до Союза не довезли. 
 
Сьогодні всіх тих, кому пощастило вижити у тій війні учні школи зустрічають з почестями і віддають данину пам"яті тим, хто загинув. Школярі організували концерт-реквієм на честь тих солдат, які виконуючи наказ Вітчизни, пройшли важкими дорогами чужої країни. І про їх героїзм, переконаний заступник голови Харківської обласної ради Володимир Скоробагач, ніколи не слід забувати. 
 
Володимир Скоробагач заступник голови Харківської обласної ради, керівник фракції партії "Відродження" в Харківській облраді 
 
Хорошо, что ваша школа отреагировала и в вашей школе памятную доску ставим. Пускай дети знают, что есть и будут такие люди. 
 
Таким і був Валерій Ігнатій, навічно залишившись дев"ятнадцятирічним героєм. У рамках "Вахти пам"яті", що проходить у Харкові до 30-річчя виводу військ з Афганістану, на фасаді рідної школи на його честь відкрили меморіальний знак.   
 
Віктор Борзов голова міської спілки ветеранів Афганістану
 
Харьковщина призвала для службы в Афганистане более 12 тысяч человек ушло, не вернулось – 249 человек. И, проводя сегодня открытие мемориальной доски, мы ещё раз подтверждаем своё слово, когда провожая в последний путь на территории Афганистана на родную землю, мы говорили – мы тебя никогда не забудем. 
 
Загалом на фасадах навчальних закладів у Харкові буде встановлено 45 меморіальних дошок для увічнення імен загиблих в афганській війні харків'ян 
 
Володимир Скоробагач заступник голови Харківської обласної ради, керівник фракції партії "Відродження" в Харківській облраді 
 
Эти ребята – герои. Они далеко от Родины выполняли свой интернациональный долг. Не жалея здоровья, не жалея жизни, они совершали подвиг. И эта мемориальная доска, которую мы открыли, будет напоминанием нам об этом, об этих героях, о наших земляках.