В Харківському парку Горького висадили саджанці унікального Гінкго Білоба

16.04.2013 19:41   -
Автор:

Анастасія Полякова кореспондент

-Гінкго Білоба або срібний абрикос – дерево з історією в понад двісті п"ятдесят мільйонів років. Його також називають диводеревом. І недарма.  Адже його листя має унікальні лікарняні властивості. Не одне тисячоліття медики використовують це дерево для лікування різноманітних хвороб.

Тепер ці стародавні дерева є й в Харківському парку Горького. Привезли дванадцять саджанців.

Галина Данилова невропатолог

-Это же замечательно, когда в городе Харькове становится больше деревьев. Я думаю, что мы будем участвовать в его росте, активно, мы будем его навещать, и если будет нужна какая-то помощь парку, мы будем ее оказывать.

В Україні такі рослини є лише в Никитському ботанічному саду. Клімат їм підходить, до українських сильних морозів ці виходці з Китаю та Японії звичні. Тому фахівці сподіваються, що саджанці приживуться. На них вже є бруньки, можливо влітку з"явиться і перше листя. А в подальшому дерева можна навіть розводити.

Віталій Буригін експерт

-Особенность это дерева заключается в том, что оно является разнополым, есть мужские и женские особи, и столь в младенческом возрасте, а этим сажанцам 5-6 лет еще невозможно определить, где мальчик, а где девочка, и поэтому потребуется еще минимум лет 10-15, чтобы эти деревья могли размножаться.

Через десяток років їх розсадять. Аби гілками не заважали один одному й іншим деревам в парку. Бо цей рослинний динозавр сягає подекуди висоти тридцяти-сорока метрів. Щоправда, кажуть медики, цими харківськими деревами лікувати серцево-судинні хвороби та розлади нервової системи не вийде.

Тамара Міщенко головний невролог України

-Для изготовления самого лекарственного препарата существуют определенные условия, это не значит, что сейчас листья сорвут и все, это символически конечно же, его готовят в определенных условиях, оно должно расти в определенных условиях, оно должно расти в определенных климатических условиях.

Тож ці саджанці просто стануть прикрасою парку Горького та символом довголіття. Бо вік Гінкго Білоба може сягати тисячі років.

Анастасія Полякова