В годовщину аварии на Чернобыльской АЭС в области почтили подвиг героев-ликвидаторов катастрофы

30.04.2016 14:51   -
Автор:
Сотні мешканців Вовчанська зібралися рАзом щоб вшанувати пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і сказати слова подяки тим, хто залишився живий. Урочистою ходою вони пройшли до скверу воїнської слави, де відбувся траурний мітинг на честь тих, хто ціною свого життя та здоров"я захистив світ від радіаційної загрози.
.
Дмитро Шенцев народний депутат України 
 
Нам надо помнить  насколько хрупок мир, насколько хрупка человеческая жизнь и беречь её надо как самое дорогое. Трагический день, но вместе с тем сегодня знаменательная дата подвига всех участников ликвидации Чернобыльской катастрофы. Праздник героизма и самоотверженности этих людей. Низкий вам поклон ещё раз.
 
Анатолій Степанець голова Вовчанської районної ради 
 
Спасибо тем людям, которые приняли на себя первый удар мирного атома, спасибо вам за вашу неравнодушную позицию, светлая память погибшим и умершим в следствие ликвидации аварии на Чернобыльской атомной станции. 
 
До дня 30-ти річчя техногенної катастрофи, тут у сквері, поряд із чорнобильським набатом встановили новий обеліск на честь героїв-ліквідаторів. 
 
 
Борис Апанасенко ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС
 
Хочу обратить внимание всех, там выбита икона Чернобыльский спас. Ни на одной из икон не разрешали изображать людей, на этой иконе есть люди живые и мёртвые, потому что чернобыльцы не нарушили божью заповедь не убий, они не жалели своей жизни и здоровья шли и спасали людей.  
 
Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. А до пам"ятного знаку поклали квіти. Люди не стримували сльоз, адже Чорнобильська трагедія забрала тисячі життів, покалічила людські долі і наслідки тієї катастрофи даються в знаки досі. Що стосується вовчанців, то з майже вісімсот людей, які відправились на ліквідацію аварії на сьогодні залишилось в живих всього 160. От і Галина Чертихіна у скорботі, вона вже вдова. 30-ть років тому проводжала чоловіка в Чорнобиль, а 2 місяці томУ в останню путь.  
 
Галина Чертихіна вдова ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС
 
56 дней он на станции чистил, чистил 56 дней там был. У него сразу началось давление. Мы поехали в Харьков в больницу, у него кровь не поступала в ноги. У нас сразу после Чернобыля началось всё это, сразу после Чернобыля. 
 
В пам"ять про ті страшні події відбувся і концерт-реквієм. Поіменно згадали всіх, хто першим кинувся рятувати країну від атомної чуми і загинув, та привітали тих, кому пощастило у цій боротьбі залишитися живими. Народний депутат України Дмитро Шенцев поздоровив тих ліквідаторів, які у день 30-ти річчя Чорнобильської катастрофи відзначали свій день народження. 
 
Довгих років життя і головне здоров"я бажали і тим, хто тут на Харківщині, у Вовчанському районі, знайшов свою другу батьківщину. Це Вільча. Саме сюди після Чорнобильсбкого вибуху переїхали мешканці з зони відчуження. Спеціально для них тут побудували селище і назвали його Вільча так само як і те селище на Поліссі, де вони жили.  
 
Валерій Болотов ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС
 
Вас всех можно поздравить, что вы все живы после такого трудного пути от Вильчи той до Вильчи этой. А ребята уходят, рвутся судьбы как нитки, где-то всхлипнет опять молодая вдова и растут и растут на земле обелиски и чернобыльцы множат имена, имена. 
 
У цих людей до чорнобильської трагедії особливе відношення. Аже вони самі побували практично в пеклі атомної катастрофи і мають що розповісти. Тож цю скорботну дату відзначають як то кажуть всім світом. На траурному мітингу і владники, і депутати всіх рівнів. І до них у вільчан є свої побажання – повернути чорнобильцям пільги, що були скасовані. 
 
Валерій Болотов ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС
 
За 25 лет существования закона 52 раза наш закон менялся в худшую сторону и опять Верховный Совет прокатил вето Президента. 
 
Як зазначив народний депутат Дмитро Шенцев, чорнобильці це люди, які заслуговують особливої уваги та підтримки з боку держави, адже вони ліквідували наслідки наймасштабнішої техногенної катастрофи 20-го сторіччя. 
 
Дмитро Шенцев народний депутат України 
 
Сегодняшняя власть, ну никогда ещё не было такого бюджета. Те мизерные субсидии, которые были и их не учли и сократили. И как мы не пытались в Парламенте отстоять права и льготы наших чернобыльцев, сегодняшняя правящая коалиция и правительство к сожалению не хотят. Я надеюсь, что мы всё таки добьёмся, чтобы такая категория населения как ликвидаторы Чернобыльской катастрофы была приоритетной, одна из первых.