Узнать о своей настоящей и будущей пенсии можно на веб-портале Пенсионного фонда

18.04.2019 13:58   -
Автор:
Пенсійний фонд України активно продовжує розвивати систему електронних послуг для населення через веб-портал, що знаходиться у відкритому доступі. Головна перевага -  можливість дистанційно взаємодіяти з Пенсійним фондом, звівши до мінімуму його персональне відвідування. Зокрема, за допомогою особистого кабінету, можна отримувати основні послуги та відповіді на турбуючи питання. 
 
Владислав Машкін заступник голови правління Пенсійного Фонду України
 
Ми електронізуемо максимально всі наші функціональні процеси. Навіщо? За інформаційними системами як би банально це не звучало майбутнє і це майбутнє ми бачимо вже сьогодні. Люди прагнуть не ходити кудись вирішувати питання, а отримувати послуги не виходячи з дому, користуючись електронними сервісами. Ми прагнемо бути доступними, ми прагнемо бути прозорими, ми прагнемо до того, щоб максимально уникнути бюрократичних процедур при обслуговуванні людей і максимальну кількість послуг надавати дистанційно.
 
За допомогою веб-порталу можна отримати відомості про свою пенсійну справу – розмір зарплатні і страхових внесків, також можна подати заяву на призначення пенсії та смс-інформування, що дозволить щомісячно безкоштовно отримувати короткі повідомлення про зароблений особистий страховий стаж та результати розгляду зверненнь.  При цьому, громадянин також матиме можливість дистанційно отримувати всі необхідні довідки, достовірність яких підтверджуватиметься відповідним кьюаркодом. У Пенсійному Фонді розповідають, зареєструватись на веб-порталі можна у кілька кроків.   
 
Лариса Гранкіна начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів
 
На сьогодні два способи – або за логіном та паролем, для цього необхідно звернутися безпосередньо до зручного людині відділу обслуговування громадян Пенсійного Фонду, подати заяву про реєстрацію на веб-порталі, працівник Пенсійного Фонду видає розписку про одержання заяви та реєстраційний код. Також майже автоматично проходить реєстрація на веб-порталі, якщо в людини є електронний цифровий підпис.
 
Електронний цифровий підпис необхідний для реєстрації, додає Лариса Гранкіна, можна отримати  у відповідних центрах сертифікації ключей або ж знайти на електронному пенсійному посвідченні. Ті, хто зареєструвався на порталі під логіном і паролем, не зможуть претендувати на електронні послуги, для отримання яких необхідно завірення документів особистим підписом аби максимально захистити громадянина. Крім того, згодом у планах Пенсійного Фонду створити особистий кабінет роботодавця, що дасть можливість отримувати інформацію про сумлінність його страхових внесків та інші відомості.