Увольнение по смс и 6-дневка. В парламенте зарегистрирован проект Закона о труде

14.01.2020 12:57   -
Автор:
Проект закону про працю містить низку нововведень, які принципово відрізняють його від існуючої нормативної бази. Зокрема, обов'язковим елементом відносин між працівником та роботодавцем стане укладення трудового договору. Без його підписання та повідомлення податкової служби особа не допускається до роботи. Законопроект також передбачає нові види трудових договорів. 
 
Проект Закону  про працю
 
Стаття 17. Види трудових договорів
1. Трудовий договір може бути:
1) безстроковим;
2) строковим;
3) короткостроковим;
4) сезонним;
5) з нефіксованим робочим часом;
6) учнівський трудовий договір;
7) трудовий договір з домашнім працівником.
 
Зокрема, фрилансери та особи, що працюють дистанційно, зможуть укласти договір з нефіксованим робочим часом й працювати за зручним для себе графіком. Крім цього можна встановлювати гнучкий графік роботи тимчасово, або на постійній основі. А от дізнатися про бажання работодавця припинити трудові відносини працівники можуть не лише особисто, а й у месенджерах. 
 
Проект Закону  про працю
 
Про рішення розірвати трудовий договір, роботодавець повинен письмово або зазначеними у трудовому договорі засобами електронного зв’язку повідомити працівника у строк:
1) не менше ніж 15 днів — якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить не більше 6 місяців.
2) не менше ніж 30 днів — якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад 6 місяців;
3) не менше ніж за 60 днів — якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад п’ять років;
4) не менше ніж за 90 днів — якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад 10 років.
 
Осіб, які продовжать працювати неофіційно можуть бути позбавлені пільг. Якщо суд встановить, що працівник не оформлював трудовий договір та не сплачував податки, то він втрачає право на отримання допомоги по безробіттю та субсидії аж на два роки. Ще одним негативним моментом нового законопроекту експерти називають скорочення вихідних днів. Поки що українці мають гарантовані 42 години відпочинку на тиждень. Якщо ж закон приймуть, то працівники отримають 6 робочих днів і тільки один вихідний.