Увеличение экспорта IT-сервиса, рост производственной продукции. В Нацбанке назвали причины укрепления гривны

29.11.2019 14:33   -
Автор:
Збільшення експортної послуги ІТ-сервісу, середній ріст імпорту товарів, помірні обсяги повернення дивідендів в іноземній валюті за кордон, вагомі обсяги валютних надходжень від трудових мігрантів. Все це, пояснили у Національному банку, вплинуло на рекордне зміцнення гривні. Крім того, цьому сприяли ріст виробничої продукції, а також зниження світових цін на енергетичні товари. У НБУ також говорять, що курс гривні формується не адміністративно, а під впливом фундаментальних економічних факторів.
 
Укріплення гривні є наслідком надлишкової пропозиції валюти на ринку. На відміну від минулого року іноземні інвестори активно вкладаються в довгострокові цінні папери українського уряду. Сьогодні велика частина портфеля облігацій у власності нерезидентів – це цінні папери з терміном погашення від 2 до 5 років. Тому їх інвестиції носять довгостроковий характер.
 
При збереженні адекватної макроекономічної політики та прискоренні структурних реформ в Україні – приплив цих інвестицій може тривати і надалі, вважають в Нацбанку. Протягом останніх трьох днів курс гривні зміцнився до двадцяти чотирьох гривень за долар. При цьому за три квартали дві тисячі дев'ятнадцятого НБУ отримав понад дванадцять мільярдів збитку. І це через зміцнення курсу національної валюти на тринадцять відсотків з початку року.