"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Усі негласні дії слідчих органів тепер чітко прописані у новому КПК

Усі негласні дії слідчих органів, які раніше були таємницею, тепер чітко прописані у новому Кримінально-процесуальному документі.  У документ інтегрована ціла глава, номер двадцять один, яка усе це прописує та деталізує.

Олександр Бабіков начальник управління прокуратури Харківської області

-Все виды оперативно-разыскных мероприятий, которые раньше были секретные, как-то снятие информации с каналов связи, снятие информации с электронных информационных систем, аудио-, видеоконтроль лица,аудио-, видеоконтроль места, арест, выемка, изьятие кореспонденции, выполнение специального задания по выявлению организованных преступных групп, некгласно сотрудничество и так далее. Все это нашло отражение в новом уголовно-процесуальном кодексе.

Проводити негласні дії правоохоронцям можна буде тільки з дозволу слідчого судді. І тільки коли справа стосується особливо тяжких злочинів, насильства. Після їх закінчення правоохоронні органи, через рік або при прид"явленні документів захиснику, повинні повідомити громадянина про ці дії. Якщо людину впродовж них не викрили і  вона отримала повідомлення про це, то може вимагати відшкодування, за порушення таємниці особистого життя. Окрім цього, згідно нового документу, злочинець може відкупитись від потерпілого. Але тільки у випадку його згоди та у суді. Вийнятки – тяжкі злочини. Таким чином вдасться зменшити державні витрати на проведення кримінальних процесів. Якщо ж потерпілий відмовиться від угоди, або його не влаштує сума відшкодування, процес проходитиме у звичайному режимі. Новий кодекс має набути чинності через місяць. Документ стане революціним у системі правосуддя.

Валерій Писаренко народний депутат України

-Все дела уголовные, которые на сегоднешний день расматриваются, идут, будут расматриваться по нормам старого кодекса, и только те дела, которые будут возбуждаться, после вступления нового уголовного кодекса, поэтому мы ожидаем, что переход будет безболезненным.

Євгенія Кутнова, Ігор Луханін. Харьковские Известия