Уряд вніс до Ради законопроєкт про військовополонених і виселення громадян країни-агресора

12.11.2020 12:02   -
Автор:
Керівництво Кабміну пропонує облаштувати в Україну місця примусового поселення для громадян Російської федерації. За ініціативи прем'єра Дениса Шмигаля до Верховної Ради внесли законопроект про військовополонених та інтернованих осіб. 
 
Під інтернованими особами слід розуміти осіб, яких піддано інтернуванню – примусовому оселенню у визначених місцях громадян держави, яка загрожує нападом чи здійснює агресію проти України, що перебувають на території України, якщо це є абсолютно необхідним для забезпечення національної безпеки України. 
 
Тож під загрозою потрапити до табору може опинитися будь-яка людина з Росії, яка приїхала до родичів в Україну, припускають експерти. Проект пропонує "під час особливого періоду" виявляти на території України громадян держави, що загрожує нападом і відправляти таких людей у спецзону. 
 
Оскарження зазначеного рішення інтернованою особою здійснюється в порядку, передбаченому законодавством. Рішення про відміну інтернування приймається негайно після закінчення бойових дій та прийняття указу Президента України про скасування воєнного стану або за відсутності причин, що стали підставою для інтернування. 
 
Документ пропонує наділити СБУ правом виявляти громадян країни-агресора і подавати інформацію про них в Генштаб ЗСУ. А той вже приймає рішення про інтернування таких людей. Охороняти місцях примусового поселення буде Нацгвардія. Доставляти туди, а також шукати втікачів, буде Нацполіція. Якій в тому числі дозволяється зупиняти транспортні засоби, якщо є інформація, що в них знаходяться громадяни РФ.