Упрощение пересечения границы

06.08.2012 12:19   -
Автор:

Перетнути державний кордон стає простіше. Для цього відповідні служби ввели ряд спрощень. Тепер іміграційні картки можна роздрукувувати з головного сайту прикордонників. Громадянин заповнює її завчасно, і тим самим менше часу витрачає на кордоні. Наступним етапом спрощень стало запровадження електронної ідентифікаційної картки. До неї вносяться усі дані і при перетині кордону просто зчитуються.

Олег Бєлка, начальник відділу прикордонного контролю:

– Гражданин, который имеет эту карту пребывает на линию паспортного контроля, соответственно идентифицирует себя по указанному гейту, информация выводится инспектору пограничной службы на монитор компьютера и автоматически информация вносится в базу данных.

Придбати таку картку можна у фінансовій установі на Гоптівці та в аеропорту. Вона безтермінова і коштує сімнадцять гривень. На перевірку документів прикордонники таким методом витрачають усього двадцять секунд. Ця система вже зарекомендувала себе під час футбольного чемпіонату. Та поки нею обладнані не всі пункти пропуску. Але у планах є і таке. Обговорюється питання запровадження ще однієї схеми, яка діяла на час Євро. Тоді туроператори завчасно подавали списки, тих хто перетинатиме кордон. Наразі таке нововведення хочуть зробити постійним, якщо згодяться турагенства.

Денис Дармостук ,директор обласного комунального закладу "Організаційно-методичний центр туризму":

– Мы хотим в августе месяце максимально быстро туроператорам, турагентам эту систему донести. И начиная с первых наших праздников, которые будут в конце августа День города и День независимости уже попытаться это все применить.

 

А поки скоріше перетинати кордон вдається на Гоптівці,- відмічають подорожуючі. Пов"язано це із збільшенням смуг руху. Там пройшла реконструкція, і тепер їх стало двадцять три, а було п"ятнадцять. Люди кажуть, змінилася ситуація тут і загалом.

Олександр:

– Более как-то комфортно стало, свободно, поменялось общение персонала, таможенников и пограничников.

Геннадій:

– Здесь было очень много разных проблем, долго было стоять, всякие вымогательства и было некомфортно. Теперь мы вот уже второй раз едим, да машин много, но обслуживают достаточно быстро, поэтому перестали ездить всякими окольными дорогами, стали ездить сюда.

Ще одним етапом спрощень може стати спільний одночасний контроль митників і прикордоників обох сусідніх держав. Таке нововведення планують впровадити на автомобільних пунках пропуску українсько-російського кордону. Для експерименту планують обрати "Куйбишево-Дякове". Олексій Шаповал нині працює на Луганській митниці. До цього був на пункті пропуску СмІльниця Львівщини на українсько-польському кордоні. Цей пункт нині поки що єдиний в Україні, де митники та прикордонники запровадили таку схему.

Олексій Шаповал, митник (Луганська область):

– Весь контроль осуществляется на польской стороне, вся инфраструктура принадлежит польской строне. Такие же права, законодательство Украины полностью действует в пункте пропуска.

Таким чином, перетинаючі кордон, люди перевірку проходять лише один раз, а не двічі, тож витрачають менше часу. тим паче, що пройти перевірку на російській стороні набагато складніше, ніж на українській.

Сергій Іванов начальник Харківської обласної митниці

– В России- это остановка, когда подьезжает к паспортному контролю пограничников, пограничник по законодательству Российской Федерации имеет право досмотреть транспортное средство, потом он переезжает к зоне деятельности таможни, где проводится оформление транспортного средства. Плюс таможенник имеет право провести досмотр этого транспортного средства, опять двойной досмотр.

В Україні авто зупиняється лише раз, прикордонники перевіряють документи, митники проводять огляд, усі дії одночасні. Більше того, вже давно не діє ряд документів.

Сергій Іванов, начальник Харківської обласної митниці:

– У них на сегоднешний день продолжают выписывать временный ввоз та транспортное средтво, которые зарегистрированы в других странах. У нас временный ввоз на транспортное средтво не выписывается, вписывается в эмиграционную карту номер транспортного средства, на котором пересекает гражданин границу, и на этом заканчивается.

Для реалізації проекту спільного контролю обох держав потрібна їхня згода на рівні усіх відповідних міністерств. Обидві країни наразі над цим працюють. Якщо механізм схвалять і він виправдає себе, його будуть запроваджувати і в інших автомобільних пунктах пропуску. Серед можливих- "Гоптівка-Нєхотєєвка" та "Плетенівка-Щебекіно".