Упрощаем жизнь экспортерам: как власти устраняют и, одновременно, создают препятствия для работы фрилансеров

12.11.2016 19:17   -
Автор:
Парламентарі спростили життя експортерам. В другому читанні ухвалено законопроект, що спрощує умови укладання контрактів для тих, хто працює з іноземними компаніями. торкнеться нововведення перш за все фрилансерів – айтішників, веб-дизайнерів, журналістів. 
 
Андрій Клімов керівник аудиторської компанії
 
Теперь не нужно заключать договора только в письменной форме, предоставлять их в банк для снятия с валютного контроля. Достаточно обмена электронными письмами, подтверждения публичной оферты или выставления счета теперь к первичным документам будут приравнены документы в электронном виде или подписанные электронной подписью. 
 
Закон, впевнені економісти, дійсно корисний. Втім, далеко не всі фрилансери ним скористаються. Лякають людей податки. Адже офіційне працевлаштування за контрактом, хоч і позбавляє від ризиків не отримати гроші за виконану роботу, але разом з тим, змушує віддавати левову частку зароблених коштів державі. 
 
Андрій Клімов керівник аудиторської компанії
 
Фрилансеры, если они работают как физические лица-предприниматели, они могут избрать упрощенную систему налогообложения, единый налог. и работать на второй или третьей группе, оплачивая или 20% от минимальной зарплаты, или 5% от объема выручки. Кроме того, оплачивается единый социальный взнос в зависимости от минимальной заработной платы. 
 
Та все ж, впевнені економісти, новий законопроект – хоч і не шлях до детінізації приватної практики, та хоча б перший крок до неї. І він був би більший, якби спрощуючи умови праці, владники. разом з тим, не створювали зайвих перешкод.
 
НБУ заборонив використання Webmoney, "Яндекс. Грошей" та Kiwi в Україні. Регулятор розіслав банкам телеграму, в якій йдеться про те, що процедура використання електронних грошей в державі неузгроджена, а значить нелегальна. Використовувати ці кошти не можна, а на порушніків очікують штрафи. 
 
Торкнуться такі санкції регулятора, впевнені експерти як раз експортерів.
 
Сергій Беренда економіст
 
Для людей, пользователей WebMoney, именно Webmoney, а не Webmoney UA, они могут столкнуться с проблемой, что они не смогут обналичить свои счета в украинских банках. С помощью тех карт, которые эмитировались украинскими банками. Ситуацию сейчас до конца никто не может понять, как быть. Потому, что эта телеграмма Национального банка, она имеет статус не директивы, а рекомендации, или, скажем так, информации к размышлению. и поэтому банк может может принять ее во внимание, может не принять. 
 
Наразі, кажуть експерти, рекомендації НБУ викликають лише сум'ятицю Таку саму як і заборона Президента України користуватись російськими платіжними системами. Таку саму, як і відповідний законопроект, зареєстрований в російській Думі. У відповідь на санкції, тамтешні владники вирішили заборонити грошові операції через українські ресурси. Економісти кажуть: експортери, як з одного боку, так і з іншого шукатимуть обхідні шляхи.
 
Сергій Беренда економіст
 
Здесь уже каждый решает сам для себя, нарушать закон или не нарушать. Здесь вы можете получить карту, эмитированную в иностранном банке. И, соответственно, получать с WebMoney в банке той страны, где у вас есть карта, выводить оттуда деньги в наличку. Использовать другие системы платежей. Visa, MasterCard тоже никто не отменял. 
 
Загалом, кажуть експерти, теперішня ситуація на ринку фриланс-послуг скоріш за все тінізує галузь ще більше. Усунення старих бюрократичних бар'єрів та, разом із тим, створення нових на краще становище експортерів не змінить.