Уповільнення інфляції в Україні. З чим це пов’язано, якими будуть наслідки й що прогнозують експерти

12.12.2022 14:35   -

За даними Держстату, в Україні вперше за рік уповільнилися темпи зростання споживчих цін. Загалом же, у листопаді річна інфляція становила понад 26,6%.

ІЗ ПОВІДОМЛЕННЯ НА САЙТІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Інфляція на споживчому ринку в листопаді 2022 року, порівняно із жовтнем 2022 року становила 0,7%. Базова інфляція в листопаді 2022 року, порівняно із жовтнем 2022 року, становила 1,3%, з початку року – 21,6%.

За словами економіста Олега Пензіна, це сталося з декількох причин. В основному, – через зміни на світових ринках та невеликої стабілізації української економіки. Водночас, стверджує експерт, радіти – зарано. І уже у грудні фахівці знов фіксуватимуть різке зростання інфляції.

ОЛЕГ ПЕНЗІН ЕКОНОМІСТ
Просто так ситуативно склалося, що в листопаді інфляція сповільнилася до 0,7%. Одним з дуже негативних факторів, який впливає на інфляцію, є обстріли критичної інфраструктури. Ті процеси, що відбулися у грудні — обстріли, знищення критичної інфраструктури, блекаут — це вже в грудні. На жаль, я думаю, що в грудні ми побачимо прискорення інфляційних процесів.

Збитки лише від зруйнованої енергетичної інфраструктури держава оцінює у понад 70 мільярдів гривень. І, на думку Олега Пензіна, їх перекриватимуть за допомогою підняття тарифу для бізнесу. Однак, врешті-решт, усі ці витрати, у тому числі – через використання генераторів, – стануть проблемою покупців, клієнтів і звичайних українців.

ОЛЕГ ПЕНЗІН ЕКОНОМІСТ
Було б неправильно вважати, що бізнес буде перекривати ті збитки за рахунок власних доходів чи кишень власників бізнесу. Всі затрати будуть перекладені на плечі покупця і все це збільшить той чек, який ми сьогодні маємо.

Але це зовсім не вирішить проблему з інфляцією, боргами та не покращить ситуацію з українською економікою, констатує економіст. По-перше, Держстат уже звітує про зменшення доходів українців майже на чверть. По-друге, Світовий банк прогнозує, що до кінця року близько 8 мільйонів українців будуть на межі бідності. Тож, пояснив Олег Пензін, таке вирішення проблеми лише скорочуватиме доходи людей і провокуватиме скруту.