Умови праці для інвалідів

24.11.2012 19:08   -
Автор:

-Класс! Ровняйсь! Смирно! По порядку рассчитайся!

Вчитель від Бога. Приклад для усіх. Мати трьох дітей. Наполеглива та вимоглива. І до себе, і до учнів. Але кажуть школярі, їхня Інна Іванівна до кожного намагається знайти підхід.

Інна Осетинська вчитель фізкультури школи №71, бронзовий призер Паралімпійських ігор

-Да, я хочу, чтоб они делали все на 12, но другое дело, надо ж смотреть, как они физически подготовлены, сейчас же они очень слабые,  приходится подходить выборочно, но если ребёнок явно ленится, то я это вижу, и тогда я от него требую, а если ребёнок не может, то это другое дело.

Наталія Слюсарева учениця 8-го класу школи №71

-Она старается, чтоб мы всё могли, но при неудачах онанас не ругает, а просто добиваетс того, чтоб мы были отличниками.

Руслан Смаковський ученик 8-го класу школи №71

-Мы с неё берем пример и хотим быть такими же здоровыми, как и она.

Але здоров"ям спортсменка похвалитися не може. Адже ще в інституті отримала травму, яка стала доленосною. Інна Осетинська після цього вже не мала можливості для великого спорта. Але головне для волейболістки ніколи не зупинятися, йти вперед до нових вершин – ось її девіз. І вона дотримується його усе життя. Опускати руки та розслаблятися – не її принцип. Тому вона активно тренується, і вже десять років працює у школі.

Інна Осетинська вчитель фізкультури школи №71, бронзовий призер Паралімпійських ігор

-При возможности прийти работать в школу, я пришла, попробовала, мне понравилось и как-то сразу получилось, меня и школа приняла хорошо и дети ко мне хорошо отнеслись, и привыкла, работаю, трудно-не трудно, эту профессию я выбрала, а что делать,  ну случилось это так, так что , на этом жизнь не заканчивается, она продолжается, есть работа, есть ещё к чему стремиться.

В іншій роботі і не бачить себе навіть. У школі розповідають, підтримують спортсменку завжди. І знаходять усі можливості аби піти назустріч її прагненням.

Ольга Воробйова директор Харківської загальноосвітньої школи №71

-Прежде всего, это тарифный отпуск, мы идём навстречу Инне Ивановне и предоставляем в удобное для неё время, так как она у нас многодетная мать и инвалид третьей группы, у неё существуют социальные отпуска, поэтому мы ей тоже предоставляем все эти отпуска, ну и очень любят и уважают её члены нашего коллектива, поэтому они тоже идут навстречу и заменяют Инну Ивановну, пока она достигает своих новых вершин.

Та такі доброзичливі роботодавці не завжди зустрічаються. І не усі люди із особливими потребами можуть знайти собі певне місце роботи. Адже є спеціальності, які інваліди не подужають. Роман вже майже рік шукає роботу. Причина чисельних відмов – стан здоров"я та вік.  

Роман Сівченко інвалід третьої групи

-У меня давления, бывает 220 на 150, бывают и приступы. Тяжёлый физический труд, работы у огня, работы на высоте, даже работы в ночное время нежелательны, но где сейчас такую работу найдёшь?!

І в області на обліку у центрі зайнятості стоять майже півтисячі людей з особливими потребами, а в місті близько двох сотень. Тенденція останніх років позитивна – збільшилася кількість тих, хто таки отримав роботу.

Ксенія Салащенко заступник начальника організації працевлаштування населення Харківського міського центру зайнятості

-Взять на работу человека с инвалидностью – это естественно ответственность,потому что человек с инвалидностью, он имеет заболевание,  и нужно выдержать как правило все нормы, чтобы он работал и создать ему такие условия.

За законом на підприємстві, де працює більше двадцяти п"яти чоловік має бути не менше чотирьох відсотків працівників з інвалідністю. Тих, хто дотримується цієї норми у Харкові близько вісімдесяти відсотків. Та поки є і ті, хто обходить цей закон. Такі керівники йдуть шляхом меншого опору – сплачують чималі штрафи, але місця для людей з особливими потребами не створюють.
 
Галина Степанова заступник директора Харківського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів

-За нестворення робочого місця для інваліда накладаються санкції у розмірі заробітної плати працівника за рік.

Також існує адмінпокарання за недобір чисельності інвалідів. Від ста семдесяти до трьохсот сорока гривень. Верховна Рада планує вп"ятеро збільшити розмір цього штрафу. Але поки це законопроект і чи буде він втілений у життя і які принесе результати – поки невідомо.