Українців попереджають про пошкоджені гривні, які не треба приймати під час розрахунків (відео)

24.08.2022 12:15   -

НБУ попереджає про небезпеку потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, що були навмисно пошкоджені банками під час дії воєнного стану, на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації. Мова йде про гроші, викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків. Як виглядають купюри та що потрібно з ними робити – у нашому сюжеті.

Національний банк попереджає українців про пошкоджені банкноти, на які можна натрапити під час готівкових розрахунків громадян. Мова йде про купюри, що з кількома рівними отворами. НБУ попереджає, така деформація зроблена навмисно працівниками банку тимчасово окупованих територій, адже у відомстві кажуть, що у випадку, якщо банк не має можливості вивезти готівку, враховуючи бойові дії чи їх можливу загрозу, він повинен здійснити пошкодження готівки, щоб привести банкноти в неплатіжний стан. Окрім просвердлювання, купюри можуть бути обрізані, розрізані навпіл або на три частини та пошкоджені спеціальними розчинами.

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Маємо попередити, що існує небезпека потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, навмисно пошкоджених банками під час дії воєнного стану, з територій, які перебувають в тимчасовій окупації. Йдеться про гроші, викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.
Тож ми просимо і бізнес, і громадян бути уважними. Якщо під час розрахунків вам пропонують банкноти, які вже перестали бути платіжним засобом – відмовтесь та попросіть інші. Також доречним буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот Національній поліції України, щоб зупинити дії зловмисників.

Тож громадян просять, якщо натрапили на такі купюри потрібно звернутися у будь-який банк. Пошкоджені гроші під час дії воєнного стану обміну не підлягають, а вилучаються для подальшого проведення досліджень Національним банком.