Більше книжок українською – стратегія уряду на 2023-2032 роки

11.03.2023 13:40   -

Читання для задоволення та розвитку вже давно на жаль стало не актуальним. Швидка інформація із соціальних мереж, доступний відеоконтент куди смачніші.

Наразі Міністерство культури занепокоєно ситуацією: в Україні надто замала кількість виданих книжок на душу населення, а показники кількості населення, що читає, стрімко падають. Тож урядовці з цього приводу розробили навіть спеціальну програму розвитку на 2023 – 2032 роки «Читання як життєва стратегія»

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ
Читання має об’єднувати українців, виконувати завдання національної консолідації, модернізації та розвитку української культури, зміцнення й розвитку нашого потенціалу. Також ми маємо підтримувати наших видавців, авторів, перекладачів, створювати сприятливі економічні умови для розвитку бізнесу в сфері книговидання та книго розповсюдження.

Тож розроблення даної Стратегії зумовлене потребою кардинально змінити підходи до книги та друкованих періодичних видань. Читання має стати усвідомлено обраним дозвіллям, освітньою практикою та способом саморозвитку українців. Все це задля всебічного й гармонійного розвитку особистості, зокрема, критичного мислення.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Реалізовувати Стратегію планують у три етапи за двома напрямами:

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ
– Підтримка та розвиток книжкової екосистеми – читачі матимуть доступ до якісної різножанрової українськомовної книги.
– Формування звички і потреби в читанні – люди і спільноти обиратимуть читання як свідому та регулярну практику для дозвілля, навчання та розвитку.

Урядовці зауважили також, що моніторинг та оцінку результативності реалізації Стратегії здійснюватиме Мінкультури із залученням представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та наукових установ.

Тож чи стануть українці завдяки цій стратегії до 2032 року нацією, що найбільше читає ? Час покаже. Поки що уряд вже схвалив дану програму і має намір активно її реалізовувати.

ОСТАННІ НОВИНИ