Украинских пенсионеров ждут новации

09.12.2019 14:32   -
Автор:
Пенсію за віком українцям призначатимуть онлайн. Окрім того, розрахунок виплат теж можна буде зробити не виходячи з дому. Це затверджено відповідним Указом Президента. Згідно якого, вже до Нового року планують запустити електронну послугу  пенсійного забезпечення для людей з інвалідністю. Мова про  "Пенсійний калькулятор", який автоматично і рахуватиме розмір пенсій. Сам перехідний процес триватиме до середини 2020 року.
 
Заплановано ввести наступні зміни:
 
 - механізм автоматичного, без звернення особи, призначення пенсій за віком після досягнення пенсійного віку;
 
 - обов’язкову професійну накопичувальну пенсійну системи для працівників, зайнятих на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників.
 
З початку грудня Пенсійний фонд України розпочав автоматичний перерахунок пенсій. Все через збільшення прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність. Сума виплат для такої категорії населення затвердили на рівні трохи більше як 1600 гривень. Наразі Кабмін передбачив фінансування і для безкоштовної доставки пенсій і субсидій. Гроші для головної пошти держави повинні надійти вже 1 січня 2020 року.
 
Олексій Гончарук прем’єр-міністр України
 
Тарифи на доставку пенсій не змінювалися вже 15 років. Сьогодні вони абсолютно не покривають навіть прямі організаційні витрати «Укрпошти». Тільки в цьому році збитки компанії за доставку пенсій складуть 1,5 млрд грн, в 2018 році — 1,2 млрд грн. Ця ситуація ставила під загрозу доставку пенсій Укрпоштою з 1 січня 2020 року. Уряд цю ситуацію влаштував — ми встановили адекватні сучасним реаліям тарифи на оплату доставки і виділили додаткові 900 млн грн на наступний рік.