Украинские учёные получат 7 млн. евро на свои исследования и инфраструктуру

22.11.2019 14:55   -
Автор:
Українські науковці отримають ще один канал фінансування своїх проектів. Це стало можливим завдяки підтримці ЄС, що надає 7 мільйонів євро саме на розвиток в Україні науки, на дослідження та розвиток інфраструктури. А от отримати гроші на свої розробки і придбання необхідного устаткування вчені зможуть взявши участь у конкурсі "Горизонт 2020", розпочати який Міносвіти планує вже на початку наступного року.
 
Абсолютна більшість цих коштів піде на наукові проєкти українських вчених та закупівлю обладнання. Зараз ми затвердили порядок конкурсу для таких проєктів. У ньому зможуть брати участь підприємства, установи і організації незалежно від форм власності. Нам дуже важливо почати конкурс якомога швидше, щоб наші науковці отримали додаткове фінансування на їхні проєкти та розвиток інфраструктури. 
 
Серед критеріїв, за якими відбиратимуть роботи, – наукові іновації, їх практична користь і значення результату, спроможність авторського колективу до виконання наукової роботи, наявність матеріально-технічної бази з урахуванням обладнання, що планується придбати.
 
Експертизу поданих проєктів проводитимуть спеціальні секції, сформовані з провідних вчених та експертів. Для об’єктивності та прозорості відбору встановлено низку «запобіжників»: інформація про розподіл наукових робіт між експертами є конфіденційною, а сама експертиза проводиться анонімно.
 
У міністерстві освіти впевнені, конкурс стане для науковців мотивацією до розвитку. Більш того, кажуть, далі буде. Вже зараз ведуться переговори з Євросоюзом  щодо участі України в наступній програмі ЄС з досліджень та інновацій  – "Горизонт Європа".