Українські заробітчани віддають перевагу Німеччині та Чехії, а не Польщі

03.11.2020 13:58   -
Автор:
Динаміка виїзду українських мігрантів за фальшивими документами до країн ЄС значно зросла. За статистикою наведеною експертами, у період з липня по вересень депортовано рекордну кількість українців – близько 300. Контроль поліції за нелегалами посилено. Це підтверджують цифри. У посольстві України  повідомили, лише у липні в центрах тимчасового перебування для іноземців та людей без громадянства перебувало майже 200 українців. 
 
висновок експертів 
 
На початку пандемії, з огляду на брак розуміння та інформації про те, як обійти обмеження, пов'язані з карантином, кількість українців, що їздила до країн ЄС на заробітки скоротилася. Однак нині економічні мігранти-заробітчани вже пристосувалися до нової реальності і оминають заборони, аби будь-що потрапити на заробітки до більшості країн ЄС. В Україні буквально процвітає бізнес посередників та автобусних перевізників, які готові довезти українських заробітчан до Німеччини, Чехії чи Австрії транзитом через Угорщину. Українські економічні мігранти все частіше намагаються виїхати і працювати до цих країн на підставі польських робочих віз або просто звичайних дозволів на роботу. Аби дістати працю в Європі, не гребують використовувати також фальшиві трудові договори, фальшиві угорські та румунські паспорти чи чеські робочі візи.
 
Для прикладу, зазначають фахівці, для залучення працівників у таких країнах як Чехія та Німеччина піднімають погодинну плату. Тож на виході зарплати в них у двічі-тричі вищі, аніж у Польщі. 2 – 2.5 тисячі євро на місяць проти 800-1000 євро. Не менш важливим є і фактор того, як роботодавець ставиться до найманого працівника. Як зазначають експерти, Польща і тут поступається таким країнам як Німеччина та Чехія. 
 
висновок експертів 
 
Після відміни обмежень, викликаних карантином, українські мігранти-заробітчани зі ще більшою наполегливістю та рішучістю виїжджатимуть у пошуках роботи до Німеччини, Чехії та інших країн ЄС. Польща може утримати заробітчан з України лише шляхом постійного спрощення процедур видачі карт перебування, а також через зміцнення і розвиток суспільних програм асиміляції українців в Польщі.
 
На думку експертів, ситуацію на українському ринку праці ускладнюють карантинні обмеження. Через них частина українців не може повернутися до праці в країни ЄС. 
 
висновок експертів 
 
На наш погляд, новою проблемою для українців стали карантині заходи щодо запобігання поширенню Covid-19. Особливо – обов’язковий карантин після перетину кордону, який означає неможливість швидкого заробітку, а також витрати, пов'язані з приїздом і забороною працювати протягом перших 10 днів.
 
Майже 40% українців, які поїхали працювати за кардон, серед причин міграції називають відсутність роботи в Україні, стримку інфляцію та зростання цін.