Украинцы смогут проверить информацию о страховом стаже онлайн

24.01.2020 13:48   -
Автор:
В Україні запрацював новий сервіс «Електронна трудова книжка». Завдяки йому громадяни можуть побачити всі відомості про свою трудову діяльність. В електронній трудовій книжці інформація відображається про трудові відносини працівника з даними звітних відомостей роботодавця. 
 
Тетяна Піпченко заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області
 
Якщо буде електронна, то в нас вона вже є. Що таке електронна? Це той же страховий стаж, сплата страхових внесків. Та ж трудова книжка, але буде в електронному вигляді. Вона буде построєна на базі державного реєстру застрахованих осіб, який є у нас вже у пенсійному фонді. 
 
У пенсійному фонді роз'яснюють, для того, щоб переглянути електронну трудову,  необхідно зареєструватися на вебпорталі Пенсійного фонду за допомогою електронного цифорового підпису.
 
Тетяна Піпченко заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області
 
Якщо работодавець платить страхові внески, то є страховий стаж. І це подивитись може кожен громадянин. Кожен работодавець надає дані в державний реєстр застрахованих осіб кожного місяця про сплату страхових внесків, про заробітну плату на кожного громадянина, на кожну особу, яка працює в нього. Тому ми маємо можливість на сьогодні бачити страховий стаж до 2004 року. 
 
Сервіс зручний тим, що у разі втрати паперової трудової книжки громадяни зможуть не витрачати час на відновлення даних, оскільки вони будуть збережені в електронному форматі. Застраховані особи та роботодавці також зможуть надавати інформацію про трудову діяльність до 1998 року у вигляді сканованих копій передбачених законодавством документів, завірених електронним цифоровим підписом. Втім, якщо у паперових трудових книжках є виправлення, то інформацію також необхідно підтверджувати скан-копіями документів із архівних установ.